Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V ruinách bývalého plzeňského pivovaru Světovar vzniká moderní TechTower

Vědeckotechnický park TechTower buduje město Plzeň v areálu bývalého pivovaru Světovar na Slovanech. Objekt bude sloužit inovačním firmám, cílem je podpora začínajících společností a mladých podnikatelů. Jedná se o investici za 640 milionů korun.

Stavba odstartovala loni v prosinci a hotová má být do konce roku 2021. Město na ni letos uvolnilo 360 milionů korun, prostřednictvím dotace získalo na rekonstrukci 181 milionů. Prostory pro podnikání vzniknou v objektu bývalých ležáckých sklepů a budovy správní vily.

„Jsem rád, že město bude moci nabídnout další prostory sloužící pro rozvoj inovačního podnikání, o něž je z řad firem i technicky zaměřených studentů středních a vysokých škol velký zájem. Je třeba nabídnout atraktivní pracovní příležitosti mladým lidem, aby neodcházeli za prací jinam, ale našli v Plzni kvalitní zázemí,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

„Z pozice starosty Slovan i jako obyvatele Slovan mě těší, že město tento záměr realizuje. Jde o důležitou lokalitu, kterou je zapotřebí do života našeho obvodu začlenit,“ uvedl starosta druhého plzeňského obvodu Lumír Aschenbrenner (ODS).

V TechTower najdou startupisté nejen kvalitní zázemí v podobě kancelářských prostor a dílen, mohou se v rámci komunity navzájem inspirovat a růst, chybět nebudou ani prototypové dílny, laboratoře, konferenční sál, zasedací místnosti včetně stravovacích prostor s kuchyňským zázemím.  

„My jim samozřejmě budeme tak jako doposud poskytovat pomoc v oblastech, které jsou při zakládání vlastního podnikání stěžejní, například poradenství v oblasti práva, podnikatelského plánu, nebo marketingu. Můžeme je finančně podpořit při výrobě prototypu, možností je mnoho,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, která za celým projektem TechTower stojí.

Fakt, že v Plzni roste počet technicky vzdělaných lidí, navíc posiluje pozici západočeské metropole jako města inovací, vědy a výzkumu. Je také signálem pro již fungující společnosti, které v TechTower mohou zasídlit nebo sem přesunout část výroby. V budoucnu nebudou mít nouzi o vzdělané zaměstnance.

„V areálu se naváže i na aktivity Správy informačních technologií města Plzně v oblasti využití bezpilotních letadel. Počítá se i s vodní testovací nádrží pro speciální podvodní drony,“ doplnil technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). V bývalé vile pak vznikne zázemí pro dětskou skupinu zdejších zaměstnanců s kapacitou 24 dětí, včetně venkovní zahrady.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky TechTower, pivovar Světovar, rekonstrukce, startup, firmy, Plzeň, Plzeň 2-Slovany, ODS, podnikání, Martin Baxa, Lumír Aschenbrenner, Pavel Šindelář, pivovar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ruinách bývalého plzeňského pivovaru Světovar vzniká moderní TechTower  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.