Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za únik mrvy z kravína do půdy dostali zemědělci pokutu od ČIŽP

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Plzně uložili pokutu 150 tisíc korun zemědělské firmě z Tachovska. Větší objemy nebezpečných látek z kravína v Úšavě, konkrétně chlévská mrva, hnůj a močůvka, se vsakovaly volně do půdy.

AGROKLAS Staré Sedliště a.s. neměl dle inspektorů schválený havarijní plán a nepoužíval při skladování závadných látek vhodná zařízení a způsoby, které by ochránily jakost vod, řekla novinářům mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Pokuta je pravomocná.

"Firma velmi aktivně spolupracovala při odstraňování zjištěných nedostatků a přijala okamžitě opatření vedoucí k nápravě stavu," uvedla ředitelka plzeňské oblasti ČIŽP Petra Horčicová

Společnost v objektu kravína pro celoroční volné ustájení jalovic průměrně vyprodukuje 100 až 150 tun chlévské mrvy a hnoje, které vyhrnuje dvakrát ročně. "Porušila vodní zákon, když při skladování chlévské mrvy, hnoje, konzervované píce, při zacházení s jejími šťávami a výluhy a jimi kontaminovanými srážkovými vodami nepoužívala jen taková zařízení, které jsou vhodná z hlediska ochrany jakosti vod," řekla Horčicová. Loni v září podle ní inspektoři zjistili na dně i v okolí dvou zemních jam, užívaných od roku 1992 pro skladování píce, nesouvislé kaluže vzniklé vyluhováním siláže. Kaluže se vsakovaly do půdy.

Další únik objevili u objektu bývalého polního letiště, kde firma podle nich dlouhodobě na nevhodné asfaltové ploše skladuje chlévskou mrvu a hnůj. Hnojůvka se srážkovými vodami z asfaltové plochy odtékaly na zemědělsky obhospodařovaný terén v okolí, kde se vsakovaly do půdy. Ani u polního hnojiště U Mchova podle mluvčí neučinila firma přiměřená opatření, aby nebezpečné závadné látky nevnikly do povrchových či podzemních vod a neohrozily prostředí.

"Agroklas, dlouhodobě působící v zemědělství, si musel být vědom toho, že se při přípravě siláže uvolňují šťávy obsahující velký podíl organických látek, které už v malém množství znehodnocují pitnou vodu," doplnila ředitelka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky pokuta, hnůj, močůvka, zemědělci, České inspekce životního prostředí, Česká inspekce životního prostředí, půda, chlévský hnůj, Plzeň, skladování, okres Tachov, Radka Burketová, AGROKLAS Staré Sedliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za únik mrvy z kravína do půdy dostali zemědělci pokutu od ČIŽP  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.