Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pojďte s námi do přírody, vyzývá Čechy ministr životního prostředí

Na první výjezd do terénu v době pokoronavirové se ve středu vypravil ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO) do CHKO Brdy. Otevřel tam novou naučnou stezku Okolím Padrťských rybníků v rámci nové iniciativy nazvané Pojďte s námi do přírody. Ta bude lidem zprostředkovávat tipy na výlety na zajímavá místa v CHKO.

„Tuzemskou přírodu letos nejspíš čeká rekordní návštěvnost, řada lidí bude trávit dovolenou v ČR. Chceme představit jednotlivé oblasti v rámci CHKO trochu jinak. Cílem je ukázat lidem i ta méně známá místa a trochu rozmělnit turistický ruch. Právě proto jsme připravili tipy na pozoruhodná místa a také akce s průvodci, na kterých se lidé mohou dozvědět celou řadu zajímavostí,“ představil iniciativu ministr Richard Brabec.

„Chceme ukázat, že naše příroda je krásná, a také to, jakým způsobem se o ni pečuje. Brdy jsme si pro start naší iniciativy nezvolili náhodou. Je to naše nejmladší chráněná krajinná oblast, která je atraktivní i tím, že do řady míst tu lidé v posledních desetiletích vůbec nesměli,“ vysvětluje ministr Brabec.

Chráněné krajinné oblasti, které spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR pokrývají 15 procent plochy státu. Ve správě agentury je jich 24. „Vytvořili jsme na našich stránkách takovou pozvánku, http://www.ochranaprirody.cz/pojdte-s-nami-do-prirody/ . Jsou tam krásně zpracované tipy na výlet. Už teď je tam kolem 20 tipů a každý týden budou další přibývat. Do prázdnin jich tam bude kolem 50 pro různé CHKO. Připravíme ovšem i různé akce a další výlety mimo CHKO, kde je to scenericky zajímavé,“ informoval František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.   

První akce proběhnou už v tomto týdnu, u příležitosti Evropského dne chráněných území. „Bude to celý řetězec akcí podobných jako je ta dnešní. Už tuto sobotu se začíná v CHKO Pálava, jedná se o výlet za vodními ptáky, další akci chystáme na Třeboňsku,“ doplnil Pelc.  

Dnes slavnostně otevřená naučná stezka Okolím Padrťských rybníků má celkem třináct zastavení, čtyři klasické velké informační panely a devět malých kovových, které jsou netradičně umístěny na solitérních kamenech. „Nechtěli jsme totiž zasahovat do kouzla zdejší nezastaveno krajiny. Malé tabule se věnují především brdské přírodě, velké najdete na místech, kde dříve stávaly vesnice Padrť, Přední a Zadní Záběhlá a Kolvín. Letos je to 80 let od prvního vysídlení. Tyto zaniklé brdské obce připomene i šest lip, které jsme tu ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky právě před měsícem vysadili,“ doplňuje Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Brdy.

Na padrťských pláních se mohou turisté setkat s unikátním bezlesím, podhorskými loukami, kde se pase dobytek. Asi za 14 dní tam rozkvetou na několika místech kosatce sibiřské, které vytvoří doslova modrý koberec. V takovém rozsahu nikde jinde v ČR neexistuje jiné podobné místo, kde by najednou rozkvetlo tolik kosatců sibiřských.    

U slavnostního otevření naučné stezky Okolím Padrťských rybníků nechyběl ani Miloslav Čejka zastupující Svaz vyhnanců z Brd. Narodil se v Záběhlé, jedné ze tří zaniklých obcí v okolí Padrťských rybníků. Ukázal místa, kde do roku 1953 stála veliká budova místní školy, kaple a celá řada domů a usedlostí. Obyvatelé obce opustili v roce 1953, všechny budovy tam zdemolovaly buldozery, zůstala pouze silnice. Oblast pak sloužila armádě jako vojenská střelnice. „Byl bych rád, aby se zde obnovila alespoň jedna původní studna, aby se zde mohli návštěvníci občerstvit dobrou brdskou vodou. Ty studny tady stále jsou,“ dodal Miloslav Čejka.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky CHKO Brdy, Padrťské rybníky, naučná stezka, ministr Richard Brabec, turistika, příroda, výlety, chráněná krajinná oblast, Česko, výlet, Richard Brabec, rybník, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, ANO 2011, František Pelc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pojďte s námi do přírody, vyzývá Čechy ministr životního prostředí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.