Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Připravuje se prodej čtyř velkých městských objektů v cenném území v centru Plzně

Plánovaný prodej komplexu čtyř městských budov v centru Plzně v okolí zrušeného Komorního divadla nesouvisí podle vedení města s řešením finanční situace v důsledku dopadu koronavirových opatření. O prodej se na jednání plzeňského městského zastupitelstva zajímali opoziční pirátští zastupitelé.  

„Prodej v žádném případě nevyvolala koronavirová krize. Už zhruba před rokem jsme si řekli, že v tomto volebním období musíme lokalitu vypořádat. Nicméně nezastírám, že předpokládané příjmy z obou prodejů nám výrazně pomohou při sestavování rozpočtu na rok 2021 a výhledů," řekl strážce městské kasy radní David Šlouf (ODS).

Radní města pro ekonomickou oblast tak reagoval na dotaz šéfa zastupitelského klubu Pirátů Pavla Bosáka, který chtěl vědět, zda má prodej majetku sanovat propad v oblasti příjmů města v souvislosti s koronavirovou krizí. Zároveň chtěl Bosák vědět, zda je nabízená tržní hodnota budov v takto cenném území dostatečná a zda budou mít zastupitelé možnost vyjádřit se je studii, podle které se území využije. „Je to tak významná část města, která ovlivní životy nás všech. Chtěli bychom říci, kde vidíme možné hrozby," řekl. Náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) ho ujistil, že se tak stane na jednání zastupitelstva.

O jaké objekty se vlastně jedná? Vedle už zmíněného Komorního divadla jde o vedlejší objekt bývalého krajského sídla KSČ a pozdější právnické fakulty. Dále se jedná o rohový dům s restaurací Pijezpi na adrese Americká 38. Poledním nabízeným objektem je zdevastovaný romský činžák v Resslově 13. Součástí prodeje je i část vnitrobloku za těmito domy. Dále město hodlá prodat i osmihektarové kasárny Zátiší u průmyslové zóny. Za vše chce inkasovat nejméně 200 milionů korun. Jde o největší nevyužívané nemovitosti města.

Útvar koncepce a rozvoje města už má územní studii lokality, kde se nachází prodávané domy, pracovně nazývané "Mlýny" Jejich hodnota je ovšem podle znaleckého odhadu kolem 170 milionů korun. Vedení města je přesvědčeno o tom, že cena je nižší. Záměr prodeje by měli schvalovat zastupitelé v říjnu nebo v listopadu, pak hned vyhlásí obálkovou soutěž. Část budov čeká demolice. K zemi by měla jít například Resslova 18.

Útvar koncepce a rozvoje tvořil územní studii rok, brzy ji bude schvalovat městská rada. Upravuje zástavbu, dopravní napojení a parkování. Měly by tam vzniknout obchody, byty a služby. Lokalitu město prodá jako celek, tedy čtyři domy plus pozemky. „Kdo dá nejlepší cenu, vyhraje,“ uvedl radní.

„Největším problémem území bude jeho dopravní obsluha. Sousední kruhovou křižovatku na Americké totiž nelze řídit semafory," zdůraznil zastupitel Petr Náhlík (KDU-ČSL). Podle technického náměstka primátora Šindeláře bude vjezd do lokality z Prokopovy ulice, z Resslovy má být průchod do Prokopovy pro pěší. „Území je velmi komplikované majetkově i technicky a uvidíme, co tam kupec nemovitostí vymyslí,“ doplnil Šindelář. Doufá, že tam nebude nákupní centrum, které se připravuje za řekou na ploše Americká-Sirkova.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky zastupitelstvo, město Plzeň, zastupitelé Plzně, magistrát, prodej nemovitostí, prodej domů, Plzeň, dům, koronavirová krize, Pavel Šindelář, ODS, Pavel Bosák, Česká pirátská strana, Petr Náhlík, KSČ, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Připravuje se prodej čtyř velkých městských objektů v cenném území v centru Plzně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.