Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeň uvolní miliony pro sport i kulturu na zmírnění dopadů koronavirové krize

Na zmírnění negativních vlivů koronavirové krize uvolní město Plzeň 22 milionů korun, zejména na kulturu a sport. Rozpočtové opatření už schválili zastupitelé. Částkou 7,5 milionu korun podpoří sportovní mládež plzeňských hokejistů, fotbalistů, házenkářů a také pomůže sanovat ztrátu HC Plzeň 1929. Dále také uvolní 14,5 milionu korun pro podporu kulturních a sportovních aktérů.

Podpora je součástí takzvané Plzeňské protikoronavirové dvanáctky, tedy souboru dvanácti opatření, jimiž se snaží město pomoci občanům, podnikatelům, sportovním, kulturním a dalším subjektům, jež se dostávají do problémů v souvislosti s koronavirovou krizí. 

„Mým hlavním mottem je zachovat život v Plzni. Proto považuji za nutné mimořádně podpořit kulturní, sociální a sportovní scénu. Právě i k tomuto jsme se zavázali v naší Plzeňské protikoronavirové dvanáctce. Konkrétně v tomto případě se jedná o naplnění opatření číslo 11, tedy o finanční pomoc pro existenčně ohrožené sportovní kluby a kulturní organizace nezřizované městem,“ vysvětlil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS).

Strážce městské kasy odhaduje, že Plzeň kvůli pandemii přijde o zhruba 550 milionů korun na daních, odhadem dalších 250 milionů korun dá na mírnění jejích dopadů. Pro magistrát z toho představuje ztráta 750 milionů a zbytek by byl pro obvody.  

Peníze na nyní rozdělovanou podporu město získalo z několika zdrojů, například šest milionů korun uspořilo kvůli tomu, že se nekonaly plánované Slavnosti svobody 2020 v původně připraveném rozsahu. Část peněz se využilo z přebytku hospodaření města za rok 2019, který činí zhruba 300 milionů korun.

Prvních zhruba 70 milionů korun už rozdělili zastupitelé na konci dubna, když z této částky uvolnili v souvislosti s pandemií koronaviru deset milionů korun na nákup osobních ochranných prostředků pro magistrát, městské příspěvkové organizace i pro zařízení pečující o seniory. O rozdělení největší části přebytku, tedy zhruba 230 milionů korun, budou zastupitelé rozhodovat v červnu.

Až do 29. května 2020 bude Plzeň přijímat žádosti o individuální dotace v rámci nového speciálního programu 4P na pomoc kulturním a sportovním aktérům a subjektům s projekty v oblasti cestovního ruchu a prezentace města. Celkem na ně Plzeň uvolnila v rozpočtu 14,5 milionu korun, maximální předpokládaná výše podpory bude 250 tisíc korun.

„Cílem je pomoci překonat krizové období způsobené pandemií koronaviru mnoha subjektům. Ty se podílejí na realizaci kulturních, sportovních a dalších akcí v Plzni, mnoho z nich přišlo po vyhlášení zákazu hromadných akcí o veškeré příjmy nebo o jejich velkou část,“ vysvětlil primátor Martin Baxa (ODS), jehož kancelář bude mít příjem žádostí na starost.

První náměstek primátora Roman Zarzycký (ANO) informoval, že město dá nyní ke zmírnění dopadů koronavirové krize 4,5 milionu korun do mládežnického sportu. „Po dvou milionech korun dostanou mladí hokejisté a fotbalisté z klubů Hockey Club Plzeň 1929 a Viktoria Plzeň. Půl milionu korun je určeno pro mladé házenkáře z klubu Talent Plzeň při Bolevecké základní škole. Dále uvolníme tři miliony korun pro extraligový hokejový klub HC Škoda Plzeň, který utrpěl finanční ztráty z důvodu předčasného ukončení nejvyšší soutěže,“ doplnil Roman Zarzycký.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky magistrát, zastupitelstvo, koronavirus, rozpočtové opatření, příspěvek, sport, kultura, HC Škoda Plzeň, koronavirová krize, pandemie covidu-19, ODS, Roman Zarzycký, Martin Baxa, FC Viktoria Plzeň, ANO 2011, SSK Talent M.A.T. Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň uvolní miliony pro sport i kulturu na zmírnění dopadů koronavirové krize  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.