Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Experti vymýšlejí nejlepší způsob, jak dostat zpět vodu do vysychajícího Boleváku

Nedostatek vody v soustavě Boleveckých rybníků, které slouží jako oblíbené místo pro koupání Plzeňanů se probíral i na posledním jednání plzeňského městského zastupitelstva. Technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) informoval, že se pracuje na několika možných variantách, jak rybníky opět naplnit vodou.

„Co se týká výšky hladiny vody v Boleveckých rybnících, tak bohužel musíme konstatovat, že tento rok je velmi suchý. Během měsíců března a dubna nebyly skoro žádné srážky, které by tu hladinu nějakým způsobem vylepšily. Lze očekávat, že ani toto léto tu situaci nijak nezlepší. Možná se naopak ještě zhorší,“ řekl na úvod náměstek Pavel Šindelář.

Správa veřejného statku města Plzně podle technického náměstka primátora pracuje na sérii jednotlivých opatření, která by mohla hladinu vody v Boleveckých rybnících zvýšit. Jedním z nich je například dlouhodobé koncepční řešení, na základě kterého by se odvedla srážková voda ze sídliště Lochotín, do Boleveckých rybníků. Jedná se i o několika jednotlivých opatřeních, jako je třeba speciální vrtů, který by Bolevecký rybník naplnil.

„Pak je tady ještě jedno řešení, o kterém dlouhodobě debatujeme. Myslím, že by mohlo být úspěšné. V tomto případě jde o přečerpání vody z řeky do Boleveckých rybníků. Má to samozřejmě trošku technický a ekologický problém. Jde o to, aby ta voda, která se do Boleveckého rybníku dostane, nezkazila tu stávající vodu, která tam je. Dlouhodobě se tam voda čistí a je velmi kvalitní, lidé si ji užívají,“ uvedl Šindelář.

Čerpání vody z řeky by tedy znamenalo přijmout jistý kompromis. Buď bude v Boleváku dostatek vody, ale nebude mít zřejmě stávající kvalitu, na kterou jsou Plzeňané zvyklí. „Pracujeme na tom řešení na správě statku. Během tohoto a příštího roku bychom mohli mít hotovou projektovou přípravu k některému z těch uvedených opatření. Podle financí bychom pak přistoupili k realizaci některého z nich. Musím říci, že pokud by nenastala aktuální situace s covidem, tak bychom na to peníze připravené měli. Bohužel teď sanace propadu příjmu cizích daní bude mít logicky prioritu,“ dodal náměstek primátora Pavel Šindelář.  

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky Bolevecké rybníky, Bolevák, koupání, nedostatek vody, čerpání vody, rybník, Pavel Šindelář, Velký Bolevecký rybník, ODS, Plzeň, Lochotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti vymýšlejí nejlepší způsob, jak dostat zpět vodu do vysychajícího Boleváku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.