Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Tetřev opět zvítězil, legendární hraniční přechod Modrý sloup zůstane pro turisty zavřený

Sen mnoha turistů se rozplynul. Bohužel i nadále zůstane nepřístupný legendární hraniční přechod Modrý sloup, propojující Březník a vrchol Luzného v Bavorském lese. Odbor státní správy NP Šumava vydal rozhodnutí, ve kterém konstatuje, že zpřístupnit přechod není možné ani v rámci navržených kompenzačních opatření. Hlavním důvodem zamítnutí návrhu je nedostatečné prokázání převažujícího veřejného zájmu. Přednost před turisty opět dostala ochrana tetřeva hlušce.

Správa Národního parku Šumava nechala posoudit vliv záměru zpřístupnění hraničního přechodu Modrý sloup na Modravsku už v roce 2018. Jeho výsledkem bylo, že zpřístupnění Modrého sloupu by mělo významně negativní vliv na druhy chráněné v soustavě Natura 2000 – zejména na populaci tetřeva hlušce. „To znamená, že zpřístupnit Modrý sloup by bylo možné pouze za podmínek prokázání převažujícího veřejného zájmu, předložení varianty záměru s nejmenším možným negativním vlivem a existencí dostatečných kompenzačních opatření pro zachování populace,“ konstatuje mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Nejen správa parku, ale i další účastníci řízení jasně deklarovali převažující veřejný zájem na šetrné turistice. Zájem je dlouhodobý, podložený memorandy a podporovaný českým i německým regionem. Navrhovaná kompenzační opatření zahrnovala například zvětšení klidového území o přibližně 3300 hektarů či vymezení území, ve kterém se vytvoří vhodný biotop pro rozšíření tetřeva hlušce. „Orgán ochrany přírody usoudil, že veřejný zájem na ochraně tetřeva hlušce je vyšší, než na realizaci tohoto záměru,“ konstatuje vedoucí odboru státní správy NP Šumava Jiří Dolejší.

Správa NP Šumava navrhovala nejen zpřístupnění Luzenského údolí k Modrému sloupu v období od 15.7. do 15.11., ale také zpřístupnění Střeleckého průseku nedaleko hory Poledník ve stejném časovém režimu.

„Dle našeho názoru je záměr zpřístupnění Střeleckého průseku nadbytečný. Nedaleko této lokality totiž existuje stávající kratší propojení do Bavorska - přechodový bod HirschbachSchwelle/Poledník, se kterým se nadále počítá. V rámci vyhrazování tras v klidových územích bude v sezóně vyhrazeno pro pěší. Tedy již první zákonná podmínka pro navrhování otevření této cesty nebyla splněna, protože existuje jiná varianta s menším vlivem,“ vysvětluje vedoucí odboru státní správy NP Šumava Jiří Dolejší.

Žadatel, tedy Správa Národního parku Šumava, má nyní 15 dnů na odvolání. Jak potvrzuje ředitel Pavel Hubený, tohoto práva využije. „Rozhodnutí orgánu ochrany přírody, které je rozepsáno ve skoro dvacetistránkovém dokumentu, jsem si již prostudoval a nemohu souhlasit s některými úvahami příslušného orgánu. Navíc jsem přesvědčený, že navržená kompenzační opatření, alespoň za zpřístupnění Modrého sloupu, jsou dostatečná. Ctím ale nezávislost našeho odboru státní správy a ta zase musí počítat s využitím práva Správy, jako žadatele, se odvolat,“ dodal ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky hranice, Modrý sloup, přechod Modrý sloup, NP Šumava, hraniční přechod, tetřev, Národní park Šumava, státní správa, Březník, Pavel Hubený, Natura 2000, Jan Dvořák, Správa Národního parku Šumava, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tetřev opět zvítězil, legendární hraniční přechod Modrý sloup zůstane pro turisty zavřený  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.