Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V bahně vypuštěného rybníka uhynuly tuny ryb, které rybáři nedokázali vylovit

Čtyři tuny mrtvých ryb zůstaly v bahně vypuštěného rybníka Labuť v Žinkovech na Klatovsku. Mrtvé, rozkládající se a silně zapáchající ryby byly rozesety ve výtoku rybníka v délce šesti kilometrů. Mrtvé ryby teď nechává postupně odvážet do kafilerie společnost Klatovské rybářství, která stojí za celým případem, jenž pořádně nadzvedl desítky rybářů i místních obyvatel.

Svazový rybník, který je rozlohou 62 hektarů největším na jižním Plzeňsku klatovští rybáři nechali vypustit z důvodu plánované rekonstrukce bezpečnostního přelivu, který je v havarijním stavu. Rybník se běžně neloví, teď se vypouštěl po 16 letech. Vylovené živé ryby odvezli a jejich převážnou část vypustili do Litické přehrady. V blátě vypuštěného rybníka však postupně uhynuly tuny ryb, které předtím rybáři nedokázali vylovit. Ryby se totiž dostaly do krajů rybníka, kam se za nimi kvůli hlubokému bahnu rybáři nedostali. Další páchnoucí rybí zdechliny se pak hromadily za výpustí v řece Úslavě z Žinkov až k obci Prádlo. Mezi mrtvými rybami byly mnohdy i dvacetikilové kusy. 

Na událost upozornili někteří rybáři na sociálních sítích. Jeden z nich popsal ve svém svědectví romantickou vycházku po břehu revíru, která se brzy změnila doslova v horor. „Tisíce ryb kapři, amuři, sumci. Udušení z nedostatku kyslíku, zalepené skřele blátem. To jako vážně? To je normální? Takhle se zachází s rybou? Prasata jste a nic jiného, to ten dobytek urážím. Takhle se jedná s majetkem ČRS s majetkem nás členů? Takhle loví profesionální Klatovské rybářství?“ Od některých kolegů rybářů to za kritiku schytal, další mu vyjádřili podporu.     

Vedení Klatovského rybářství připustilo, že běžný výlov rybníka by neměl mít takové následky. „Vlastní výlov rybníka, kterým trvale protéká řeka Ústava, nebyl jednoduchý a lovící udělali vše, co bylo v jejich lidských a technických možnostech. Chci ubezpečit, že nebylo záměrem naší společnosti, jakkoliv poškodit rybí obsádku výše zmíněného revíru a navazující řeky Ústavy,“ uvedl Václav Voráček z vedení společnosti Klatovské rybářství.

„Zajišťujeme posběr uhynulých ryb průběžně probíhá, už byla odvezena tuna ryb do kafilerie a v úklidu se bude pokračovat. Není možné ryby sesbírat hned. Kvůli bahnu se k nim nemohou naši lidé dostat. Průběžně řešíme likvidaci vzniklého stavu. Po vyřešení této krizové situace přijde na řadu jednání o kompenzaci,“ řekl Voráček.

Případ teď prověřuje odbor životního prostředí v Nepomuku, který shledal pochybení vzhledem k tomu, že nedošlo k okamžitému odstranění uhynulých ryb. Na základě toho bude zahájeno přestupkové řízení.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com

Štítky rybník, úhyn ryb, rybáři, Klatovské rybářství, ryby, Žinkovy, okres Klatovy, Labuť (rybník na Kostrateckém potoce), Plzeňský kraj, Úslava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bahně vypuštěného rybníka uhynuly tuny ryb, které rybáři nedokázali vylovit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.