Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Návštěvníci NP Šumava odpovídali ve velkém průzkumu na desítky otázek o smyslu parku

Má Národní park Šumava smysl, cítíte se na území NP Šumava nebo NP Bavorský les nějak omezeni a souhlasíte s velikostí bezzásahového území v těchto národních parcích? Na takové a desítky dalších  dotazů odpovídali v posledních třech letech tisíce návštěvníků parku a stovky místních obyvatel.

Na otázky rozsáhlého monitoringu celkem odpovědělo 4500 lidí v letech 2017 až 2019. „Z odpovědí vyplynulo, že 95 procent návštěvníků považuje zřízení NP Šumava za smysluplné. Pro třetinu návštěvníků hraje existence národního parku velmi důležitou nebo velkou roli při rozhodování o návštěvě. Až 71 procent dotazovaných si myslí, že rekreační možnosti na území NP Šumava nejsou vůbec nebo spíše nejsou omezeny,“ vysvětluje manažerka projektu Barbora Kučeravá.

Pro zachování současné velikosti bezzásahových zón nebo jejich rozšíření bylo 78 procent oslovených. Pouze 6,5 procenta respondentů by tuto plochu chtělo zmenšit. Nebyly přitom zjištěny žádné rozdíly mezi turisty a místními obyvateli.

Jako místní obyvatelé byli v projektu definováni residenti bývalých okresů Klatovy, Prachatice a Český Krumlov na české straně. Celkem odpovědělo 352 respondentů. „Přesně 90 procent považuje zřízení NP Šumava za smysluplné a stejné procento lidí nepociťuje žádná či spíše žádná omezení ve svém životě vyplývající ze života uvnitř nebo v blízkosti NP Šumava. S tvrzením, že nově rodící se divočina přitahuje turisty, souhlasí 89 procent místních,“ shrnuje další fakta z monitoringu mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Například více než 80 procent všech místních obyvatel souhlasí s tím, že mrtvé dřevo hraje důležitou roli pro biologickou rozmanitost lesa a pro přežití vzácných druhů. Ale zároveň tři čtvrtiny dotazovaných souhlasí s tím, že na plochách s mrtvým dřevem došlo ke ztrátě jedinečné přírody, a necelá polovina souhlasí s tím, že suché stromy odstrašují turisty.

Projekt se také zaměřil na ekonomický přínos obou národních parků. Nocující hosté zaplatili za svůj pobyt v regionu Národního parku Šumava průměrně 857 Kč na osobu a den. Jednodenní hosté utratili ve dni dotazování průměrně 290 Kč a místní obyvatelé a chalupáři pak průměrně 223 Kč na osobu. Celkový hrubý roční obrat turistů byl 1,17 milionu korun a čistý obrat 1,01milionu Kč za rok.

„Určitě se zaměříme na zlepšování těch věcí, které v rámci projektu nebyly hodnocené příliš kladně. Dobrá zpráva je, že jsou řešitelné. Například se ukázalo, že lidé nejsou spokojeni s množstvím a kvalitou toalet na našich parkovištích. Už na změně pracujeme!“ hodnotí ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Součástí monitoringu bylo také zjištění návštěvnosti. Na vytipovaných místech území NP Šumava a NP Bavorský les se instalovalo 34 automatických sčítačů, včetně těch, které dokážou rozpoznat pěšího turistu, cyklistu nebo automobil.

„Za rok zaznamenalo území NP Šumava  1 840 000 návštěvníků, respektive 2 020 000 návštěv. Největší návštěvnost v průběhu jednoho roku, 127 tisíc lidí, zaznamenal sčítač u Roklanského potoka na Modravsku a pak u výběhu s vlky v Návštěvnickém centru Srní se 116 510 návštěvami,“ doplnil manažer projektu Josef Štemberk.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Šumava, národní park, průzkum, návštěvnost, Národní park Šumava, les, projekt, Jan Dvořák, Josef Štemberka, Pavel Hubený, Správa Národního parku Šumava, Český Krumlov, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci NP Šumava odpovídali ve velkém průzkumu na desítky otázek o smyslu parku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.