Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na obnovu památek v regionu vyčlenil Plzeňský kraj 27 milionů korun

Na dotační programy v oblasti památkové péče vyčlenili radní Plzeňského kraje 27 milionů korun. Peníze rozdělí desítkám žadatelů ve třech různých programech. Informoval o tom náměstek hejtmana pro oblast kultury Vladislav Vilímec (ODS).

Mezi podpořenými projekty s nejvyšší částkou dotace je například pokračování obnovy národní kulturní památky Kláštera premonstrátek v Chotěšově, oprava obvodového zdiva zámku ve Veselí v Janovicích nad Úhlavou, obnova vnějších fasád v hospodářském objektu v areálu zámku v Bystřici nad Úhlavou nebo dokončení opravy krovu a střešní krytiny po požáru v zámku Planá.

V rámci programu „Zachování a obnova kulturních památek Plzeňského kraje“ radní schválili přidělení 1,44 milionu korun 13 žadatelům a doporučila zastupitelstvu schválit přidělení financí dalším 80 žadatelům ve výši 20,56 milionů korun. „Na obnovu historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury na území Plzeňského kraje rada schválila přidělit dotaci 37 žadatelům ve výši 3,35 milionu korun. Doporučila také zastupitelstvu schválit dotaci dalším 22 žadatelům ve výši 1,65 milionu korun,“ uvedl Vladislav Vilímec.  

Dále díky dotaci poskytnuté přímo radou bude například obnoveno vnitřní zařízení vodní pily v areálu Liteňského mlýna, restaurována okenní vitrážová výplň v kostele sv. Petra a Pavla v Milířích,  obnovena fasáda městského domu v Rabštejně nad Střelou nebo opraven jižní úsek městského opevnění v Tachově.

Ohodnoť článek

Foto Spolek Klášter Chotěšov

Štítky památky, dotace, radní kraje, Plzeňský, Plzeňský kraj, Vladislav Vilímec, ODS, zámek, Janovice nad Úhlavou, Chotěšov, Veselí, Bystřice nad Úhlavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnovu památek v regionu vyčlenil Plzeňský kraj 27 milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.