Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zraněná samice výra velkého se zotavuje po amputaci křídla, žít bude už jen v zajetí

Úspěšnou operaci už má za sebou samice výra velkého, kterou na Plzeňsku srazilo auto a způsobilo jí vážné poranění křídla. Minimálně dva týdny pak byla sova bez potravy, protože nemohla lovit. Zcela vysílenou a na pokraji života ji našly dvě ženy u Kaceřova a okamžitě přivolaly pomoc. Bez lidské pomoci by sova zahynula.

Největší u nás žijící sova absolvovala amputaci křídla. „Vše proběhlo bez komplikací, výřice je po zákroku, přibírá na váze a je připravena k předání do trvalého chovu v zajetí. Přednostně bude nabídnuta kolegům z některé záchranné stanice živočichů nebo ZOO,“ řekl Karel Makoň, šéf plzeňské záchranné stanice živočichů.

Při střetu s automobilem sova utrpěla ošklivou frakturu prstové části pravého křídla až k zápěstí. V důsledku toho jí po několika dnech zůstalo jen torzo křídla.

Zatímco statná výřice bude dál žít v zajetí s pravidelným přísunem potravy, další pták se zhojenou frakturou křídla mohl odletět do volné přírody. „Vypustili jsme ťuhýka šedého, který se v naší stanici léčil od 5. března po komplikované fraktuře křídla. Pravda, jeho let nebyl úplně „čistý“, ale na pečlivě vybrané lokalitě nekonečných křovíček na jižním svahu u řeky Berounky brzy zrehabilituje a bude létat jako drak,“ dodal šéf zvířecích záchranářů z Plzně.

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky záchranná stanice živočichů, zraněné zvíře, zraněný pták, výr velký, Karel Makoň, Plzeňský kraj, Kaceřov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zraněná samice výra velkého se zotavuje po amputaci křídla, žít bude už jen v zajetí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.