Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Zemřel emeritní rektor Josef Průša. Západočeskou univerzitu vedl sedm let

Ve věku pětaosmdesáti let zemřel pedagog, elektrotechnik a emeritní rektor Josef Průša. Západočeskou univerzitu v Plzni vedl od 1. března 2004 do 28. února 2011. O jeho úmrtí informovala škola na svých webových stránkách.

„Docent Průša se nesmazatelně zapsal do historie Západočeské univerzity v Plzni a v mnoha funkcích výrazně přispěl k jejímu růstu a úspěchu. Vždy, když jsem s ním měl možnost mluvit, bylo zřejmé, jak hluboký má k univerzitě vztah a kolik energie věnoval jejímu rozvoji. Jeho odkaz zde zůstane a za vše, co pro univerzitu vykonal, jsem mu nesmírně vděčný,“ uvedl současný rektor ZČU Miroslav Lávička.

Za svou činnost získal Průša řadu ocenění jako například Medaili MŠMT I. stupně, historickou pečeť města Plzně či vstup do Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje.

Průša se narodil 3. února 1939 v Plzni. Středoškolská léta strávil na gymnáziu na Mikulášském náměstí, na VŠSE si zvolil Fakultu elektrotechnickou. Po studiu se stal projektantem plzeňské Škodovky a v roce 1970 pak začal působit jako projektant na VŠSE. O pět let později musel z politických důvodů přejít mezi odborné pracovníky. „Na škole byl také energetikem a bezpečnostním technikem, ale VŠSE, respektive ZČU zůstal věrný po celou profesní kariéru. Jedinou výjimkou bylo období mezi lety 1998-2003, kdy byl náměstkem ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro vědu a vysoké školství,“ doplnila mluvčí ZČU Andrea Čandová.

Docent v oboru technická kybernetika, Josef Průša, byl rektorem Západočeské univerzity v Plzni po dvě období. Když s odstupem času v roce 2016 u příležitosti 25 let ZČU hodnotil svá funkční období, řekl, že je hrdý bezesporu na investiční rozvoj. „Podařilo se nám získat významnou dotaci 3,5 miliard korun z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, ze kterého se vybudovala výzkumná centra NTIS, RICE, RTI, CENTEM. Díky tomu se významně posílilo renomé univerzity zejména v oblastech výzkumu a vývoje. Samotná výstavba center je pak již zásluhou rektorky Mauritzové. Úspěchem ale bylo také založení Techmanie, vznik festivalu Dny vědy a techniky a určitě jsem rád i za to, jak se podařilo vyřešit problémy s právnickou fakultou,“ uvedl.

V době, kdy vedl ZČU, studovalo na univerzitě více než 17 000 studentů. ZČU tehdy byla sedmou největší veřejnou školou v zemi.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Západočeská univerzita v Plzni

Štítky smuteční oznámení, Josef Průša, rektor Západočeské univerzity, ZČU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel emeritní rektor Josef Průša. Západočeskou univerzitu vedl sedm let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.