Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Šumavský národní park povolil na svém území řízený odstřel problémových vlků

Šumavský národní park povolil na svém území řízený odstřel vlka. Šelmy ale mohou zastřelit jen pověření lidé, a pouze v případě, že tato zvířata například ztratí plachost nebo budou nebezpečná. Postupovat budou podle pohotovostního plánu ministerstva životního prostředí. Jen od ledna do poloviny října řešili správci parku 35 škodních událostí způsobených vlkem, což je stejně jako za celý loňský rok.

Správa NP Šumava už má nástroje, které může uplatnit v případě, že by se na území parku objevili vlci s problematickým chováním. Může je například plašit s pomocí gumových projektilů, odchytávat je a v nejzávažnějších situacích také utratit.

Pokud se kdokoli setká s problematicky se chovajícím vlkem, měl by se ozvat na telefon 731 530 223 nebo událost popsat do e-mailu: sumava.vlk@npsumava.cz. Je však zapotřebí předat co nejkomplexnější informace, minimálně datum, hodinu a místo pozorování, popis chování vlka a ideálně přiložit i fotografii nebo video.

„Každý, kdo se setká s problematickým chování vlka na území Národního parku Šumava by měl takové pozorování neprodleně hlásit na příslušné adrese. Zoologové budou pak vyhodnocovat chování vlků, které buď nahlásí veřejnost, nebo které zjistí v průběhu své pracovní činnosti. Celý proces vyhodnocování je přesně popsán v platném pohotovostním plánu pro řešení situací při výskytu problematických jedinců vlka obecného, který vydalo Ministerstvo životního prostředí,“ vysvětluje mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.  

Už od října platí na území parku opatření, podle kterého je možné vlky cíleně plašit, odchytávat, nebo dokonce v krajní situaci zastřelit. Opatřením bude možné zároveň eliminovat výskyt případných kříženců vlka se psem. „Pohotovostní plán je velmi komplexním a podrobným dokumentem, v rámci kterého se jeho zpracovatelé snažili domyslet snad všechny možné varianty chování vlka, který se nějakým způsobem setká s člověkem. Jsou v něm popsány situace a postupy od běžného pozorování zvířete z dálky až po to nejkritičtější, kterým je napadnutí člověka vlkem bez zjevné příčiny a bez vyprovokování. Jedná se o zásadní podklad pro rozhodování státní správy,“ vysvětluje náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Pazourek.

Na Šumavě žije osm vlčích smeček

Na Šumavě se první rozmnožování vlků v novodobé historii potvrdilo v létě roku 2017. Od té doby probíhá na území národních parků Šumava a Bavorský les a také na území CHKO Šumava intenzivní monitoring. Z něj vyplývá, že aktuálně žije na Šumavě osm vlčích smeček a odborníci nevylučují, že v Boleticích, které sousedí se Šumavou, je devátá smečka. Podle odhadů jde o 38 jedinců včetně mláďat.

„Minimální odhad počtu vlků je 30 včetně mláďat. Musím však upozornit, že toto jsou průběžná data za zhruba šest měsíců trvajícího Vlčího roku 2024/25, která se mohou ještě změnit,“ doplnil vedoucí oddělení zoologie NP Šumava Jan Mokrý.

Pracovníci Správy NP Šumava také vyhodnocují škody vzniklé na hospodářských zvířatech chráněnými živočichy, jako je právě vlk nebo rys. Od ledna do 20. října řešili 35 událostí způsobených vlkem, což je stejný počet jako za celý loňský rok. Zároveň vyhodnotili šest škodních událostí způsobených rysem ostrovidem. Nejčastěji se objevují škody na území CHKO Šumava a těsně za hranicemi chráněné krajinné oblasti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky NP Šumava, vlci, vlk evropský, problémový vlk, škody způsobené vlky, odchyt, plašení, odstřel vlků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský národní park povolil na svém území řízený odstřel problémových vlků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.