Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Město zřídí čestný hrob sochařce Marie Uchytilové, autorce korunové mince a sousoší lidických dětí

Plzeň zřídí čestný hrob sochařky, medailérky a čestné občanky města Marie Uchytilové. Výtvarnice a rodačka z Kralovic na severním Plzeňsku je známá především jako autorka československé korunové mince a sousoší lidických dětí. Pohřbena je na hřbitově u sv. Jiří v Plzni na Doubravce. Zřízení čestného hrobu na Ústředním hřbitově iniciovala její dcera Sylvia Klánová. Hrob bude z bílého mramoru s bronzovým sousoším tří lidických dětí.

Zřízení čestného hrobu schválili radní, musí to ještě potvrdit zastupitelé. „Vytipovali jsme prostor v blízkosti hlavního vchodu a také byla stanovena základní kalkulace za zhotovení hrobu z bílého mramoru včetně nápisu a jeho osazení bronzovým sousoším ve výši zhruba 365 tisíc korun. Tato částka bude převedena Správě hřbitovů a krematoria města Plzně z rozpočtu Úřadu služeb obyvatelstvu Magistrátu města Plzně,“ informoval radní pro oblast sociální a aktivní život seniorů Jiří Šrámek (ANO).

Čestných hrobů je na Ústředním hřbitově celkem 51. U každého z nich je umístěna i cedulka s krátkým textem. Poslední čestný hrob zřídilo polistopadovému primátorovi Plzně, významnému lékaři a profesorovi Zdeňku Mračkovi.

Marie Uchytilová se narodila 17. ledna 1924 v Kralovicích na severním Plzeňsku. Dětství a dospívání prožila v Plzni. Vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Otakara Španiela. Vytvořila řadu vzpomínkových medailí na protiválečné téma, dále pamětní medaile pro numismatickou společnost a pro různá výročí. Vedle toho je autorkou celé řady bust a plastik významných osobností české kultury. Jednou z jejích nejznámějších realizací je korunová mince z roku 1956, na níž mladá žena sází v pokleku lípu.

Od konce 60. let minulého století pak modelovala postupně až do své smrti symbolickou sochu každého z 82 lidických dětí zabitých v likvidačním táboře v Polsku. Její stěžejní dílo bylo dokončeno až po její smrti, a to i díky veřejným sbírkám. Celý pomník byl dokončen v roce 2000. Sádrový model daroval její manžel Jiří Václav Hampl Muzeu a galerii Severního Plzeňska v Mariánské Týnici.

V Plzni se s tvorbou Marie Uchytilové mohou lidé setkat v budově krajského úřadu ve Škroupově ulici, kde je umístěna pamětní deska obětem 2. světové války. V areálu střelnice v Lobzích je Pomník zastřeleným v místě, kde bylo za 2. světové války popraviště. Na Roudné v Křížkově ulici je pamětní deska kardinála Josefa Berana. Marie Uchytilová zemřela v Praze 16. listopadu 1989. Město Plzeň ji roku 2018 udělilo čestné občanství.

Československá koruna byla v oběhu v letech 1957–1992. Foto: Paměť národa Plzeňský kraj

Ohodnoť článek

Foto Paměť národa, archiv Sylvie Klánové

Štítky čestný hrob, Marie Uchytilové, medailérka, sochařka, lidické děti, koronová mince

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město zřídí čestný hrob sochařce Marie Uchytilové, autorce korunové mince a sousoší lidických dětí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.