Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Magistrát odpustí roční poplatky za psa z městského útulku, některá zvířata tam na páníčky čekají roky

Město chce odměnit lidi, kteří si adoptovali psa z útulku, nebo o tom přemýšlí. Těm, kteří si pořídí zvířecího parťáka ze zařízení na Borských polí, uleví od poplatků. Dosud byli páníčci "adopťáčků" osvobozeni od poplatku na jeden rok. Nově to bude po celý život zachráněného psa.

Změna obecně závazné vyhlášky o místním poplatku ze psů by měla platit od 1. ledna 2025. Záměr ještě musí schválit zastupitelé. „Chceme vyjít vstříc lidem, kteří si adoptují psy z našeho útulku. Nezištně se starají o opuštěné a nechtěné psy, městu zároveň šetří náklady spojené s péčí o tato zvířata, a za to si zaslouží zvýhodnění,“ uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Za jednoho psa v rodinném domě platí Plzeňáci 500 korun, pes v bytě vyjde už na 900 korun. Za druhého a každého dalšího psa je 1 500 korun. Důchodci platí za jednoho psa ročně 200 korun a za každého dalšího 300. Záměr radnice na osvobození od poplatků za „adopťáky“ lidé kvitují. „To je moc dobře,“ reagovala jedna z diskutujících. „Nápad dobrý, ale nemyslím, že by tohle někoho vyloženě motivovalo, aby si vzal psa z útulku. Kdo chce psům pomoct, tak to udělá nehledě na nějaké poplatky,“ myslí si pejskař Petr„Proč se to nevztahuje na psy z jakéhokoliv útulku? Tohle není fér vůči ostatním útulkům,“ uvažuje pan Zdeněk. „Mám dva adoptované psy, ale z mimoplzeňských útulků. Jsou k nezaplacení, takže mi nevadí, že se to týká jen adopcí z plzeňského zařízení,“ uvedla Zuzana. „Spíš bych uvítala veterinární noční pohotovost,“ doplnila Alena. Právě toto téma během léta velmi rezonovalo a redakce Plzeňské Drbny na něj opakovaně upozornila. Radní přislíbili, že se pokusí najít řešení.

Město chce spolu s krajem najít řešení, jak zajistit fungování veterinární pohotovosti

Plzeň spolu s Plzeňským krajem hledá řešení, jak chovatelům poskytnout nonstop veterinární pohotovost. Poslední klinika, která brala i neregistrované pacienty a jezdili tam lidé i ze sousedního kraje, ke konci května skončila s touto službou....

Na webových stránkách městského útulku je aktuálně k adopci pět fenek a 28 psů. Mnozí jsou už v seniorním věku, mají špatné zuby a nebo potřebují pevnou ruku a pravidelné návštěvy cvičáků. Třeba pes Sorbon je v útulku už čtyři roky. Není vhodný k dětem, ani k jiným zvířatům. Bude potřebovat zkušeného a zodpovědného pána.

Sorbon, Zlatka a Rabínek. Ti všichni čekají na nové páníčky v útulku

„Sorbon je energický mladý, chytrý a velmi učenlivý pes, který potřebuje hodně pohybu. Výchovu jeho majitel nezvládl a Sorbon útočí na vše živé. Vysoký plot není překážkou. Bude potřebovat důsledné vedení!  Základy poslušnosti zvládá,“ popisuje útulek.

Do seniorské kategorie pak spadá Zlatka a Rabínek. Do útulku se dostali společně a jsou na sebe velmi fixovaní. Do nového domova tak půjdou jedině společně. Oba váží lehce přes dvě kila a mají zuby v katastrofálním stavu. Musí tak projít ještě čištěním a trháním. Ve svých zhruba 12 až 15 letech jsou ale stále plni elánu a mají rádi lidskou společnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky útulek pro zvířata v nouzi, psí útulek, plzeňský útulek, městský útulek, poplatky za psy, odpuštění poplatků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát odpustí roční poplatky za psa z městského útulku, některá zvířata tam na páníčky čekají roky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.