Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Na letišti v Líních je převážná část staveb vhodná k demolici, řeklo ministerstvo obrany

Ve vojenském areálu Líně u Plzně je převážná část staveb vhodná k demolici, ve špatném stavu jsou také cesty. Potřeba bude mimo jiné napojení na dopravní infrastrukturu regionu. Novinářům to sdělilo ministerstvo obrany. O technickém stavu jednotlivých částí areálu letiště, které letos v červenci na základě rozhodnutí soudu převzalo ministerstvo obrany, už ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu.

Letiště Líně u Plzně provozovala od roku 2000 soukromá firma PlaneStation Pilsen, resort obrany ho na základě rozhodnutí soudu převzal letos v červenci. Na letišti působí letecká záchranná služba, ale také aerokluby a letecké školy. V areálu sídlí i desítky podnikatelů typu zámečníků, autodopravy a truhlářů. Ministerstvo v červenci uvedlo, že během týdnů až měsíců připraví nové nájemní smlouvy pro subjekty, které na letišti fungují.

Ministerstvo obrany zachová na letišti Plzeň-Líně stávající smíšený provoz, armáda má i další plány

Provoz na letišti v Líních u Plzně bude i po převzetí ministerstvem fungovat ve smíšeném režimu provozu. Sloužit bude nadále pro leteckou záchranou službu provozovanou armádou i pro civilní letectví. Podle rozhodnutí soudu má soukromý provozovatel...

Veškeré objekty související s provozem letiště, včetně hangárů, by podle tehdejšího vyjádření měly být kompletně zachovány. U vzdálenějších budov, kde působí podnikatelé v různých oborech, bude resort obrany hodnotit jejich stav a možnosti dalšího nájmu. Studie kompletního využití areálu, kde jsou stovky objektů i pozemků, má být do dvou až tří let.

Vláda se podle ministerstva obrany seznámila s tím, v jakém technickém stavu jsou jednotlivé části areálu a jaké kroky se budou muset udělat. „Například bude muset dojít k sanaci areálu včetně ekologické sanace, k vybudování inženýrských sítí a napojení na dopravní infrastrukturu regionu. Většina areálu je totiž zaplevelena velkým množstvím dřevin či sutí," uvedlo ministerstvo.

Převážná část staveb je podle úřadu vhodná k demolici, ve špatném stavu jsou také vozovky a cesty. „Některé části areálu v současné době vlastní okolní města a obce, proto bude nutné provést majetkoprávní uspořádání," poznamenalo ministerstvo. Areál by měl po aktivaci podle úřadu sloužit například jako výcvikové středisko, záložní vojenské letiště nebo pro podporu aliančních sil při jejich přesunech přes Českou republiku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Taussik

Štítky letiště Líně, ministerstvo obrany, Armáda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letišti v Líních je převážná část staveb vhodná k demolici, řeklo ministerstvo obrany  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.