Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Plzeňská zoo se pochlubila stým mládětem ohrožené antilopy vodušky červené

V pořadí sté mládě africké antilopy vodušky červené přišlo na svět v plzeňské zoo. Zahrada tento poddruh chová od roku 2003. Kdysi početná populace z přírody mizí. Největší hrozbou pro tento druh je sucho způsobené změnou klimatu a znečištění vody lidmi. V Plzni obývají výběh spolu s hejnem perliček, pštrosicemi a stádem zeber.

Samička antilopy přišla na svět 18. září. Její otec je z Košic, matka se narodila v Plzni. Letos se v zoo daří odchovávat sedm mláďat vodušek. „Zoo Plzeň chová vodušky červené neboli lečve od roku 2003. Jde o středně velkou africkou antilopu žijící v blízkosti řek, tento poddruh konkrétně v povodí řeky Kafue. Kdysi početná populace se natolik snížila, že byl tento druh v roce 2018 zařazen do Červené knihy ohrožených druhů,“ popisuje zooložka Miroslava Palacká. Podle zooložky je v současné době důležité udržet životaschopnou populaci v lidské péči.

Lidé v zoo naházeli do medvědího výběhu papriky, banány i bedly. Nedělejte to, apeluje zahrada

Neukáznění návštěvníci naházeli do medvědího výběhu v Zoo Plzeň papriky, rajčata, banány a dokonce i bedly. Zahrada proto znovu apeluje na všechny návštěvníky, aby svévolně nekrmili zvířata. Nevhodná strava jim může způsobit zažívací potíže, bolesti...

Vodušky jsou evolučně dokonale přizpůsobené životu v okolí vodních toků a v bažinách. Jejich zadní nohy jsou delší než přední, což jim umožňuje uniknout predátorům i v hlubší vodě pomocí dlouhých skoků. Jejich hustá srst také rychle schne. Široká kopýtka dokáží roztáhnout, aby se nebořili do měkké půdy. Živí se mnoha druhy mokřadních rostlin a trav.

„Naše stádo vodušek obývá rozlehlý výběh napodobující jejich přirozené prostředí. Mají k dispozici travnatou plochu, skrýš v křovinatém svahu i mělkou vodní plochu, kterou často využívají. Spolu s nimi obývá výběh hejno perliček, dvě samice pštrosů dvouprstých a stádo zeber bezhřívých,“ dodala Palacká. Zebry jsou v současné době ve vnitřních prostorách kvůli bezpečnosti mláďat vodušek.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková

Štítky antilopa, voduška červená, Zoo Plzeň, plzeňská zoo, zoologická zahrada, odchovy, ohrožený druh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo se pochlubila stým mládětem ohrožené antilopy vodušky červené  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.