Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Trombóza postihuje i mladé lidi, téměř v polovině případů dochází ke komplikacím

Trombóza je třetí nejčastější kardiovaskulární onemocnění, které postihuje muže i ženy všech věkových kategorií. Jen od začátku roku hospitalizovala Fakultní nemocnice Plzeň (FN) přes 700 pacientů s trombózou nebo plicní embolií. Typickým projevem je bolestivý otok dolní končetiny, pocit tepla a bolest. Až v 40 procentech případů ale dochází ke komplikacím. V nejhorším případech může dojít k úmrtí.

Trombóza je tromboembolická nemoc. Tak se souhrnně nazývá hluboká žilní trombóza a plicní embolie, která může vést k trvalým komplikacím. Na rizika upozorňuje Světový den trombózy. Do osvětové kampaně se zapojila také FN Plzeň.

„Trombóza je krevní sraženina způsobující částečný či úplný uzávěr cévy. Typickým projevem je bolestivý otok dolní končetiny, někdy i zčervenání a pocit tepla. Až ve 40 procentech případů dochází ke komplikaci, takzvané plicní embolii, která se obvykle projeví dušností, ale může být i bez příznaků nebo naopak způsobit náhlou smrt,“ vysvětluje Jana Hirmerová, zástupce přednosty pro výchovnou a vědeckou činnost II. interní kliniky FN Plzeň.

Bolest nebo citlivost, která často začíná v lýtku. U trombóz žil horních končetin je bolest obvykle v oblasti paže nebo ramene. Trombózu provází otok nohy, kolem kotníku, lýtka a u rozsáhlých trombóz i stehna. Otok se může objevit také u hluboké žilní trombózy horních končetin. Přítomné může být nápadné zbarvení kůže a pocit tepla, tíhy nebo plnosti postižené končetiny.

Mezi nejohroženější pacienty patří ti, kteří nedávno prodělali velké ortopedické nebo břišní operace, zlomeniny dolních končetin nebo se léčí pro onkologická onemocnění. Dalšími faktory může být obezita, vrozené dispozice k trombóze, upoutání na lůžku nebo užívání hormonální antikoncepce.

Jako u jiných onemocnění, i zde platí, že prevence je zásadní. Podle odborníků je zásadní dostatek pohybu a tekutin. Důležité je také, aby se lidé vyhýbali dlouhému sezení nebo stání bez pohybu. Pokud máte podezření na žilní trombózu, měli byste neprodleně navštívit lékaře.

„Od začátku roku 2024 jsme ve FN Plzeň hospitalizovali přes 700 pacientů s trombózou nebo plicní embolií, další byli ošetřeni ambulantně. Srovnání s předchozími roky naznačuje, že navzdory našim snahám výskyt neklesá. Riziko trombózy narůstá s věkem, ale setkáváme se i s mladými pacienty a trombóza může vzácně postihnout i děti,“ doplňuje Hirmerová.

„Pozitivní je, že většina pacientů se kompletně uzdraví. Zejména ti s méně rozsáhlou trombózou či embolií jsou bez dlouhodobých následků, i když i u nich je třeba počítat s rizikem recidivy. Opakování tromboembolické nemoci je poměrně časté, průměrně dochází k recidivě zhruba ve 30 procentech do 10 let po první příhodě. Opět se proto vracíme k důležitosti prevence,“ uzavírá ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Světový den trombózy připadá na 13. října, tedy na den narozením Rudolfa Virchowa, lékaře, který popsal patogenezi trombózy. Cílem osvětové kampaně je zvýšit povědomí o trombóze a možnostech prevence a léčby. Podpořit ho může široká veřejnost výšlapem na jeden ze tří vrcholů českých a moravských hor – v Krkonoších na Sněžku, v Beskydech na Lysou horu a na Šumavě na Plechý. Více informací na svetovydentrombozy.cz.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením FN Plzeň | Zdroj FN Plzeň

Štítky trombóza, kardiovaskulární onemocnění, FN Plzeň, prevence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trombóza postihuje i mladé lidi, téměř v polovině případů dochází ke komplikacím  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.