Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Ochoz slavné Černé věže bude mít zabezpečení, aby se zabránilo dalším sebevražedným skokům

Po poslední tragédii z konce letošního září už vše směřuje k tomu, že město Klatovy nechá zabezpečit ochoz slavné Černé věže, aby se tak zabránilo ve skoku dalším případným sebevrahům. Během posledních 14 let spáchalo sebevraždu skokem z věže už celkem pět osob. Naposledy tak ukončil život sedmatřicetiletý muž. Veřejnost volá po zajištění věže už delší dobu. Lidé se obávají toho, že případní další sebevrazi mohou při svém zoufalém činu někoho zranit nebo dokonce usmrtit.

Na zabezpečení Černé věže před sebevrahy se shodlo nejen vedení města, ale i současná opozice. „Zatím o tom budeme jednat na příštích jednáních rady města a budeme se o tom bavit i s projektanty. Musí se stanovit nějaký postup. Není jasné jak to bude vyřešeno technicky. Nemohu říci, zda půjdeme cestou mříží, nebo zda ochoz věže zabezpečíme nějakým jiným způsobem. Stále platí to, že věž je památka ze 16. století, tak se k tomu musí vyjádřit i památkáři,“ informoval místostarosta Klatov Martin Kříž.

Možností, jak by šlo věž zajistit je podle Kříže více. „Někde se instalují mříže, někde sítě, existují i jistá organizační opatření. Ale i kovová ochranná mříž se dá samozřejmě překonat, jak se to stalo v minulosti jednomu muži na věži chrámu sv. Bartoloměje v Plzni,“ uvedl už dříve místostarosta Kříž. Starosta města Rudolf Salvetr by chtěl, aby se instalace účinného zabezpečení uskutečnila ještě před zahájením nové turistické sezony.

Že jsou v ohrožení chodci pod věží svědčí případ z roku 2020, kdy jeden sebevrah dopadl jen kousek od místa, kde stál na chodníku chlapec. O tom, jaký to musel být pro chlapce otřesný zážitek a nápor na jeho psychiku, není třeba ani diskutovat. Zatím poslední nešťastník tentokrát nedopadl do rohu náměstí Míru před schody do jezuitského kostela, jako v minulosti několik dalších osob. Muž skočil z věže na opačnou stranu směrem k cukrárně.

Černá věž je v majetku města Klatovy, stojí v jihozápadním rohu klatovského náměstí a její celková výška dosahuje bezmála 82 metrů. Ochoz se nachází ve výšce zhruba sedmdesáti metrů a vede k němu 226 schodů.

Loni koncem května zahynul po sebevražedném skoku z Černé věže v Klatovech šestapadesátiletý lékař. Sebevraždu z Černé věže spáchal v červnu 2020 už zmíněný dvacetiletý mladík. Právě po tomto činu se poprvé rozvířila veřejná debata o tom, zda by se neměla věž před podobnými případy zabezpečit například kovovou mříží, podobně jako je to na věži plzeňského chrámu sv. Bartoloměje. V roce 2014 z věže skočila devětadvacetiletá žena. O čtyři roky dříve spáchala sebevraždu skokem z věže jedenadvacetiletá žena. V diskusi ovšem další část veřejnost argumentuje tím, že zamřížováním ochozu věže se znehodnotí historická památka a pokazí se tak celkový zážitek z návštěvy věže i výhled na náměstí a do kraje.

V Plzni ochoz chrámu sv. Bartoloměje zabezpečili

V roce 2001 nechalo plzeňské biskupství instalovat na ochoz věže katedrály svatého Bartoloměje ve výšce 60 metrů ochrannou mříž v reakci na to, že tam během jednoho týdne skočili z věže hned dva sebevrazi. K instalaci mříže se tam vyjadřovali památkáři, zástupci církve i města. Uzavření ochozu nerezovou klecí přišlo tehdy na 300 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Foto Slavomír Beneš

Štítky sebevražda, skok z věže, Černá věž, sebevrazi, Klatovy, Martin Kříž, bezpečnostní prvky, zábrany, ochranná mříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochoz slavné Černé věže bude mít zabezpečení, aby se zabránilo dalším sebevražedným skokům  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.