Počasí dnes15 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Další ohnisko ptačí chřipky potvrdila Státní veterinární správa na Plzeňsku. Chovatelce tam uhynuly desítky slepic

Nové ohnisko ptačí chřipky potvrdila ve čtvrtek Státní veterinární správa na jižním Plzeňsku. Nachází se v malochovu kura domácího ve vesnici Klikařov. Chovatelka nahlásila úhyn pětiny ze zhruba pěti desítek slepic během dvou dní.

„Veterinární inspektoři na místě odebrali vzorky a zaslali je na vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které posléze potvrdilo ptačí chřipku H5N1. V chovu byla v souladu s platnou legislativou nařízena opatření proti šíření nákazy do jiných chovů. Chov se nachází v pásmu dozoru okolo dříve vyhlášeného ohniska v komerčním chovu v obci Myslív,“ informoval Petr Vorlíček, mluvčí Státní veterinární správy.

Zbývající drůbež v chovu byla už ve čtvrtek utracena. V dosavadním průběhu letošního roku bylo v České republice potvrzeno celkem 27 ohnisek ptačí chřipky v chovech ptáků držených v zajetí (malochovech drůbeže) a sedm ohnisek v komerčních chovech drůbeže.

Před týdnem v Myslívě na Klatovsku zlikvidovali zhruba 27 000 kusů drůbeže v kachní farmě Klatovského rybářství. Testy tam potvrdily ohnisko ptačí chřipky. Utratit se muselo vše. V chovu bylo 18 000 kachen domácích ve dvou halách, zbytek tvořily kachny divoké, bažanti a orebice. Veterináři zároveň odhalili další ohnisko v malochovu ve Zborovech na Klatovsku.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa, Myslív, Klikařov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další ohnisko ptačí chřipky potvrdila Státní veterinární správa na Plzeňsku. Chovatelce tam uhynuly desítky slepic  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.