Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Policisté dopadli sprejery, kteří řádili na nádražích. Vagony a lokomotivy ozdobili hlavami krokodýlů

Dvojice mužů řádila se spreji na nádražích v Přešticích a Klatovech. Svým uměním vyzdobili odstavenou lokomotivu i několik vagonů. Škodu policie vyčíslila na desítky tisíc korun. Vandalům teď hrozí vězení. Sprejeři ročně způsobují dopravcům obrovské škody. Například České dráhy jen loni evidovaly 460 případů sprejerství na svých vozech. Škoda dosáhla na 15 milionů.

„Podle dosud zjištěných skutečností vyrazil podezřelý devětadvacetiletý muž ze severního Plzeňska společně se svým jednatřicetiletým komplicem z jižního Plzeňska nejprve do Přeštic, kde na tamějším vlakovém nádraží posprejovali v nočních hodinách odstavenou lokomotivu. Na bok vagonu nastříkali nepravidelný obrazec obsahující změť písmen, šipky a dvě hlavy krokodýla,“ popisuje policejní mluvčí Michal Schön.

Hned druhý den řádili znovu

Ve druhém případě se oba muži vydali následující noc do Klatov, kde opět na vlakovém nádraží za použití barev předvedli své umělecké nadání. „Poškodili boční stranu odstaveného vagonu, na který nastříkali různé obrazce s písmeny a opět dvě hlavy krokodýla. Díky ostražitosti ženy, která procházela prostory vlakového nádraží a neprodlenému oznámení na linku 158, se policistům z obvodního oddělení Klatovy podařilo oba muže po krátkém pronásledování zadržet,“ doplnil Schön s tím, že škoda dosáhla na 66 tisíc korun. Oběma mužům teď hrozí až roční trest.

Památkově chráněná nádražní budova z roku 1921 projde rekonstrukcí za 85 milionů korun. Práce začnou letos

Ještě letos začne Správa železnic (SŽ) s rekonstrukcí památkově chráněné nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Více než sto let starý novorenesanční objekt čeká celková obnova, zlepší se zázemí pro cestující, veřejně přístupné prostory...

V loňském roce spustily České dráhy kampaň Společně za čisté vlaky. „Ve spolupráci s policií České dráhy také v uplynulém roce zintenzivnily bezpečnostní akce proti vandalům a sprejerům, kteří poškozují vlaky národního dopravce. Za poslední rok bylo evidováno více než 460 případů sprejerství na vozidlech ČD. Škoda vzniklá v souvislosti s jejich odstraňováním překračuje částku 15 milionů korun,“ uvedl národní dopravce v tiskové zprávě.

Dalším preventivním krokem je také využití speciálních nátěrů. „Antigraffiti nátěry nebo polepy slouží k snadnějšímu odstranění výtvorů vandalů a zároveň chrání původní lak vozidla před prostředky na odstraňování graffiti,“ popsal Drbně mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Průhledný lak testovalo například plzeňské ředitelství Českých drah spolu se studenty plzeňské SUPŠ a ZUŠ Zámeček. Po ošetření povrchu vozidla si vzali vagon do parády studenti 2. ročníku oboru Grafický design a 3. ročníku oboru Užitá malba. Aby se ale ochranný lak otestoval, muselo vyvedené dílo zase rychle zmizet. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Policie ČR, Jan Luxík

Štítky sprejeři, vandalové, graffity, posprejované vagony, posprejované vlaky, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté dopadli sprejery, kteří řádili na nádražích. Vagony a lokomotivy ozdobili hlavami krokodýlů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.