Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Nechvalně proslulý pavlačák konečně půjde k zemi, demolice začne příští měsíc

Už příští měsíc začne Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s bouráním tří vybydlených domů v Jateční ulici v Plzni. Poslední nájemník odtamtud odešel v roce 2021. Na místo se ale stahovali lidé bez domova, kvůli kterým tam došlo i k požáru. Objekty ustoupí stavbě východního obchvatu Plzně za více než deset miliard korun. Stát má do roku 2032.

Vstupy jsou zazděné, okna zabedněná. Domy v Jateční jsou několik let prázdné a dlouho se mluví o jejich demolici. Nyní se zdá, že se začne něco dít. ŘSD totiž tento měsíc vypíše výběrové řízení na dodavatele demoličních prací.  „Chtěli bychom v průběhu listopadu uzavřít smlouvu a začít a na jaře to dokončit," uvedl ředitel plzeňské oblasti ŘSD Miroslav Blabol. Půjde o zakázku zhruba za 50 milionů korun. Kvůli finanční náročnosti je demolice, na níž už je vydán výměr, rozdělená do dvou etap. Na podzim a jaro. Jde o tři bytové domy, bývalou školku a výrobnu knedlíků, tedy celý blok v ulicích Jateční, Doubravecká a Duchcovská.

Kolonii sociálního bydlení při Jateční třídě doplnil na sklonku třicátých let minulého století ojedinělý pavlačový dům pro chudé. Největší obytnou budovu v této oblasti vystavělo město Plzeň za podpory ministerstva sociální péče. Od prvopočátku v něm měla bydlet chudší část obyvatel. „Minimální byty sestávaly z malé předsíně, obytné kuchyně a klosetu, jak bylo u staveb tohoto typu obvyklé. Výjimku tvořily krajní byty, které měly jeden pokoj navíc. V suterénu se nacházely dvě společné prádelny,“ popisuje Plzeňský architektonický manuál.

zdroj: DEPO2015

Během let prošel dům drobnými změnami. V roce 1978 ho postihl i menší požár. Počátkem devadesátých let fungovala v přízemí také prodejna potravin a občerstvení. Poslední nájemníci tam oficiálně žili ještě v únoru roku 2021. Zdevastovaný objekt se pak stal útočištěm pro bezdomovce, kvůli kterým tam v prosinci 2022 hořelo. Objekty proto často kontrolují strážníci.

O pavlačáku se začalo znovu hovořit v rámci předloňského festivalu WALLZ. Umělec vystupující pod jménem ChemiS na fasádu zdevastovaného domu namaloval spící dítě. Inspirovala ho pohnutá historie této lokality.

„Tato malba je inspirována historií pavlačového domu v Jateční ulici v Plzni, který donedávna sloužil pro bydlení nízkopříjmových rodin a byl nechvalně známý jako romské ghetto. Tyto sociálně vyloučené oblasti jsou jako začarovaný kruh, který se zdá být těžkým oříškem pro politiky i obyvatele daných míst. Mnohdy jsou tyto budovy jediným možným místem, jež poskytuje lidem domov, tedy útočiště a bezpečí pro sebe a své děti. O to těžší je ale zbavit se stigmatu, když v takovém místě žijete,“ uvedl umělec ke svému dílu.

Východní obchvat bude rozdělený na dvě stavby

Na jižní část Jasmínová - Jateční bude mít ŘSD územní rozhodnutí v první polovině příštího roku. Na severní etapu od Rokycanské po ulici Na Roudné, kam spadají domy na Jateční, chce letos ŘSD vypsat se Správou železnic společný projekt na silniční a drážní část. Dokumentace se bude zpracovávat během příštího roku.

Severní etapa obchvatu má stát 4,9 miliardy korun bez DPH. Jižní tříkilometrová etapa, která je náročnější na majetkoprávní přípravu, zhruba 5,5 miliardy. „S realizací obou staveb se počítá kolem roku 2030," upřesnil Blabol.

V místech dnešní křižovatky Rokycanská - Jateční vznikne podle starosty čtvrtého obvodu Tomáše Soukupa (ANO) estakáda a rozšíří se podjezd pod tratí. „Nad křižovatkou U Stavebních strojů uděláme most na čtyřpruhovou komunikaci, přejdeme tu stávající silnici, a v dolní úrovni křižovatka zůstane jako je teď," řekl Blabol. Podjezd pod železnicí směrem k Jateční ulici se bude muset rozšířit, aby se tam vešla nová čtyřpruhová silnice. Obchvat pak dál povede za kovošrotem podél trati. Žádné jiné budovy už se bourat nebudou. „ŘSD s námi dobře komunikuje, můžeme ještě do projektu obchvatu doplňovat třeba propojky pro cyklisty," dodal Soukup.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Plzeňský architektonický manuál/Petr Jehlík, Zuzana Duzbabová, HZS Plzeňského kraje

Štítky Pavlačový dům, pavlačák, vybydlený dům, demolice, stavba obchvatu, doprava, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechvalně proslulý pavlačák konečně půjde k zemi, demolice začne příští měsíc  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.