Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Biskup František Radkovský slaví 85. narozeniny, přes dvě dekády stál v čele plzeňské diecéze

Přesně před 85 lety se narodil první plzeňský diecézní biskup František Radkovský. V čele plzeňské diecéze stál 23 let. Emeritní plzeňský biskup je prezidentem Diecézní charity, která působí na území Plzeňského a Karlovarského kraje, v srpnu 2019 se přestěhoval na faru u kostela Povýšení sv. Kříže v Karlových Varech - Rybářích. V roce 2015 obdržel od prezidenta Miloše Zemana Medaili Za zásluhy.

Před pěti lety rekapituloval: „Podařilo se dost hezkých a dobrých věcí. Mohlo být leccos lepší, nejsem žádný mistr světa," přiznal. Těšilo ho především, že vznikla plzeňská diecéze, radost měl z toho, že se v ní usadil mnišský řád trapistů a v Novém Dvoře na Karlovarsku vybudoval klášter. Radost měl i z toho, že na severním Plzeňsku se zase usadili misijní řeholníci obláti a v Liticích u Plzně je aktivní křesťanské společenství Koinonie Jan Křtitel.

Těšilo ho i to, že se za posledních 30 let na západě Čech podařilo opravit a zachránit před zkázou řadu kostelů. „Jsme rádi, že jsme mnohé z těch kostelů předali obcím, protože na opravy všech bychom neměli peníze. Některé obce si kostel vzít nemohly, protože nejsou tak velké a nemají finance. Je ale dobře, že v obcích si lidé uvědomují, že kostel je něco, co je reprezentuje a snaží se o něj pečovat," řekl v roce 2019.

Radkovský se narodil v Třešti na Jihlavsku a po maturitě na Jedenáctileté střední škole v Telči vystudoval matematickou statistiku na Matematicko-fyzikální fakultě pražské Univerzity Karlovy. Po promoci v roce 1962 a základní vojenské službě pracoval jako matematický statistik ve Státním výzkumném ústavu pro výzkum automatizace sklářského průmyslu a později v Pedagogickém ústavu ČSAV, kde se podílel na přípravě modernizace výuky matematiky.

V roce 1966 nastoupil do kněžského semináře a začal studovat na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. Kněžské svěcení přijal v Praze v červnu 1970 a poté působil jako duchovní v Mariánských Lázních a ve Františkových Lázních. V březnu 1990 byl papežem Janem Pavlem II. jmenován titulárním biskupem aggarským a světícím biskupem pražským. Biskupské svěcení přijal v Praze z rukou pražského arcibiskupa kardinála Františka Tomáška následující měsíc. Za biskupské heslo si zvolil slova z 1. listu apoštola Jana: „Uvěřili jsme v lásku".

Prvním biskupem nově zřízené diecéze plzeňské byl jmenován v květnu 1993 a v červenci téhož roku se ujal jejího řízení. Podle církevních pravidel musel Radkovský na funkci po dosažení 75 let věku rezignovat. V dubnu 2016 ho v čele diecéze nahradil biskup Tomáš Holub.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky František Radkovský, plzeňská diecéze, biskup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biskup František Radkovský slaví 85. narozeniny, přes dvě dekády stál v čele plzeňské diecéze  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.