Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Fakultní nemocnice Plzeň byla loni díky organizaci práce, úsporám a soutěžím v rekordním plusu

Fakultní nemocnice v Plzni, největší zdravotnické zařízení na západě Čech, skončila loni s rekordním kladným výsledkem 850 milionů korun při obratu 11 miliard Kč. Loňský rok byl milník, tak vysoký hospodářský výsledek nemocnice nikdy neměla. Letos plánuje obrat 11,3 miliardy korun.

Podle ředitele FN Plzeň, Václava Šimánka, jsou loňské rekordní výsledky dány organizací práce, úsporami a soutěžemi. "Veškerý materiál a všechno řádně soutěžíme. Zadávací kritéria máme opravdu přísná. Nejde jen o to nakupovat levně, ale kvalitně. Na trhu se nabízí spousta levného materiálu, který je ale nevyhovující," uvedl ředitel. Nákupní týmy nemocnice materiál testují a před vyhodnocením soutěží porovnávají zaslané vzorky. "Podle jasných kritérií je otestují, uchazeče seznámí s výsledky a řeknou jim, jaké parametry nesplňovali. Už na vstupu si to hodně hlídáme," sdělil Šimánek.

Veškeré léky i zdravotnický materiál nakupuje FN elektronickou aukcí a snaží se cenu stlačit co nejníže. Jen za léky utratí ročně 1,9 miliardy Kč. "Každé dva roky přesoutěžujeme jednotlivé komodity, jako jsou antibiotika, léky proti nádorům a další léčiva. Máme ověřeno, že dva roky jsou z pohledu změny cen ideální, něco klesne, něco lehce stoupne, ale celkově se držíme několik let zhruba na stejné úrovni," uvedl ředitel. Spotřební zdravotnický materiál zdražuje, nemocnice už na něj vydává 3,7 miliardy Kč ročně. Značně s tím zahýbal covid, dodal.

Největší položkou výdajů jsou stále osobní náklady, které tvoří zhruba 4,9 miliardy korun a stále rostou. FN letos v lednu přidávala nejmladším lékařům 5000 korun, déle sloužícím 8000 Kč a nejstarším 15.000 Kč. Všem ostatní zaměstnancům pět procent do tarifu včetně nižšího personálu. FN má 5260 zaměstnanců, z toho je 1000 lékařů, 1700 sester a zbytek tvoří pomocný personál.

"Chybí nám zhruba po 50 doktorech i sestrách. Snažíme se je doplňovat nižšími úvazky. Kdokoli chce u nás pracovat a je kvalitní, tak ho zaměstnáme, byť je to na úvazek 0,4 nebo 0,2," prozradil Šimánek. FN se tomu nebrání, i když někdy poskládají celý úvazek až čtyři lidé. Všichni primáři už podle něj mají moderní nástroje pro organizaci a rozvrh práce a dokážou režim namodelovat.

Hodně lidí přichází ze zdravotnické záchranné služby, lékaři z FN naopak slouží tam. Ženy přicházejí po roce z rodičovské dovolené a jdou na menší úvazek třeba na víkendy. "To je výborné, protože naši stálí zaměstnanci mohou mít volné víkendy a svátky," řekl. V nižším personálu nemocnici lidé nechybějí. Ve FN už několik let roste počet ambulantních vyšetření, meziročně o desetitisíce, loni jich bylo téměř 1,1 milionu. O tisíce narůstá každoročně také počet hospitalizací, jichž loni bylo téměř 61.000.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením FN Plzeň

Štítky ČR, nemocnice, hospodářství, 2023, Plzeňský, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Plzeň byla loni díky organizaci práce, úsporám a soutěžím v rekordním plusu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.