Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Zastupitelstvo Plzeňského kraje zestárlo, průměrný věk je 51 let. Skokanem voleb je ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr

Zastupitelstvo Plzeňského kraje po volbách v průměru o 2,6 roku zestárlo. Po volbách v roce 2020 byl věkový průměr zvolených zastupitelů 48,2 roku, nyní je to 50,78 roku. Starší než letos bylo zvoleno jen zastupitelstvo ve volbách v roce 2016, kdy byl průměrný věk 52,8 roku. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Skokanem voleb je pak třiašedesátiletý ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr (KDU-ČSL), který kandidoval za uskupení PRO náš kraj.

Oproti minulému volebnímu období se změnil počet zastupitelů a také poměr zastoupení mužů a žen. Protože počet obyvatel kraje přesáhl 600 000, zastupitelstvo má 55 místo dosavadních 45 zastupitelů. V minulém zastupitelstvu obsadily ženy 22,2 procent mandátů. Nyní uspělo šest žen, což je 10,9 procenta. Podíl žen je nyní nejnižší od vzniku krajů. Při prvních krajských volbách v roce 2000 bylo v krajském zastupitelstvu 28,9 procenta žen.

Volební účast v Plzeňském kraji dosáhla na 32,54 %. Nejvíce voličů hlásí jedna z nejmenších obcí v regionu - Kaničky na Domažlicku. Hlas tam odevzdalo 89,66 % voličů, což bylo nejvíce v celé ČR. Stejnou volební účast měla obec i v senátních volbách. Naopak nejméně lidí hlasovalo v Čečovicích na jižním Plzeňsku, kde se volební komise dočkala 8,82 procenta voličů.

V zastupitelském sboru je nejstarším zvoleným členem šestasedmdesátiletý dosavadní náměstek hejtmana pro školství a sport Vladimír Kroc z ANO. Nejmladším zastupitelem je jednatřicetiletý Petr Kovařík zvolený za ANO. Nejmladším krajským zastupitelem byl už v minulém zastupitelstvu, když byl zvolen v 27 letech. Nejstarším zastupitelem minulého zastupitelstva byla bývalá ministryně zdravotnictví, bývalá senátorka i poslankyně a v letech 2008 až 2010 také hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová, zvolená v 75 letech za tehdejší ČSSD.

Sedmdesátník je v zastupitelstvu jeden, deset zastupitelů je ve věku od 60 do 69 let. Nejvyšší průměrný věk zvolených zastupitelů má STAN (55,25 roku), nejmladší jsou v průměru Piráti (43,67 roku).

Komisaři už sečetli 100 procent odevzdaných hlasů v Plzeňském kraji. Suverénně vyhrálo hnutí ANO, které získá 24 z 55 mandátů do zastupitelstva kraje, což představuje 38,63 procent získaných hlasů. ANO tak zdvojnásobilo svůj zisk ve srovnání s...

 

Nejdéle sloužícím zastupitelem je zřejmě šedesátiletý starosta Klatov a poslanec Parlamentu Rudolf Salvetr, který je v krajském zastupitelstvu nepřetržitě od roku 2008. Z předchozího zastupitelstva získalo znovu mandát 24 zastupitelů, nováčků je 31.

Skokanem voleb je třiašedesátiletý ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr (KDU-ČSL), který kandidoval za uskupení PRO náš kraj (Pro Plzeň, KDU-ČSL, Agrární demokratická strana). Uskupení získalo čtyři mandáty, Lodra preferenční hlasy vynesly z 13. místa kandidátky na první, další lidovec Stanislav Antoš přeskočil z 16. na čtvrté místo.

Do zastupitelstva se dostalo sedm ze 13 kandidujících stran, hnutí a koalic, stejně jako v minulých volbách. Vítězem je s 24 mandáty ANO, které zdvojnásobilo svůj počet křesel oproti zisku při minulých krajských volbách v roce 2020. Tehdy získalo 12 mandátů, během volebního období ale do jeho klubu přestoupili i čtyři zastupitelé zvolení původně za jiné strany. Druhé místo patří koalici ODS a TOP 09, budou mít společně devět zastupitelů, o dva méně než nyní. Třetí STAN bude mít mandátů osm, čtyři křesla získá Stačilo a také uskupení Pro náš kraj. Po třech křeslech mají Piráti a také SPD a Trikolora.

VOLBY 2024: Do bitvy o Senát postupují ve dvou obvodech v Plzeňském kraji dvojice Látka, Vilímec a Vanka, Kroc

Přímý vítěz do senátních voleb z prvního kola v Plzeňském kraji nevzešel. Voliči v obvodech Rokycany a Domažlice posílají do druhého kola bitvy o senátní křeslo zástupce ANO, Starostů a ODS. V obvodu Rokycany se můžeme těšit na souboj Petra Vanky...

 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením PRO NÁŠ KRAJ–PRO PLZEŇ,KDU-ČSL

Štítky volby, krajské volby, krajské zastipitelstvo, Rada Plzeňského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelstvo Plzeňského kraje zestárlo, průměrný věk je 51 let. Skokanem voleb je ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.