Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Nové Divadlo slaví deset let, vozíčkáři se úprav stále nedočkali a musí sedět daleko od pódia

Letos je to už deset let, kdy se milovníkům kultury otevřelo Nové divadlo v Plzni. Jednalo se o vůbec první české divadlo postavené po revoluci. Pocity z něj mají lidé ale dodnes smíšené. Hlavně hendikepovaní si stěžují na špatnou přístupnost a také na fakt, že místo pro vozíčkáře je až v poslední řadě. Magistrát spolu s architektem už jedná o změnách. Samo divadlo si kulaté výročí připomene slavnostním galavečerem.

„Nové divadlo v Plzni bylo oficiálně otevřeno 2. září 2014, první diváky jsme zde ale přivítali o den dříve, kdy se odehrála předpremiéra Prodané nevěsty,“ připomíná Martin Otava, ředitel Divadla Josefa Kajetána Tyla (DJKT). Ohlasy ovšem byly, jak se dalo čekat, velmi smíšené. Jedni byli nadšení z moderní budovy, druzí byli naopak zklamaní, že divadlo vypadá spíš jako kinosál.

Několik měsíců od otevření se divadlo potýkalo s problémy s moderními technologiemi. Systémy kolabovaly a nefungovala například točna. Docházelo ke komplikacím při zkouškách i samotných představeních. Jen za první dva měsíce odpískalo divadlo 12 představení. Za ta léta se ale dokázali s technikou sžít. Diváci se mezitím dočkali lepšího vybavení foyer, jelikož si předtím stěžovali na studený a nehostinný prostor. Od samého otevření se také mluvilo o kvalitě zvuku. Předloni proto dostalo divadlo nové systémy umělého dozvuku.

Samotnou kapitolou je pak přístupnost pro vozíčkáře a hůře pohyblivé diváky. Chybí tu totiž spodní vchod do sálu, aby si mohli užít představení blíže k pódiu. Pro vozíčkáře jsou totiž vyhrazena čtyři místa za 22. řadou. Téma úprav divadla otevřel na zářijovém zasedání městského zastupitelstva David Šlouf z opoziční ODS. „O jeden milion korun se navýší finanční prostředky na projektovou dokumentaci, která zajistí bezbariérový vstup do hlediště Nového Divadla. Když víte, že projektová dokumentace bude celkově stát necelé čtyři miliony, tak asi víte, co v té dokumentaci bude. Co se tedy zlepší na chodu divadla?“ dotazoval se Šlouf. 

Sama radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková (ANO) připouští, že veřejnost a zejména pak hendikepovaní, vzhlíží k Novému Divadlu velmi kriticky. Už loni na jaře se přitom začalo mluvit o tom, že město spolu s divadlem plánuje vybudovat bezbariérový vstup a úpravu atria.

„Pan architekt Vladimír Kružík potvrdil, že u prostoru, který tam byl vytvořen, byla vize, aby se s ním mohlo dále pracovat. Toho jsme se drželi, proto jsme s ředitelem DJKT začali přemýšlet, jak by se toho dalo využít ve prospěch hendikepovaných s tím, že pan Kružík nezávazně na tom vytvořil studii, jak by si představoval využití a zastřešení prostoru,“ uvedla Bartáková.

Šlouf připomněl, že už v minulosti město řešilo místa pro hendikepované v prvních řadách. Vždy to ale naráželo na problémy, že by se pak složitě dostávali na toalety a k občerstvení. „Byl to vždy limit, ale asi jste si s tím poradili. Jakým způsobem se tedy budou dostávat například k občerstvení? Bylo totiž už dřív spočítáno, že pokud by se chtěl hendikepovaný návštěvník občerstvit o přestávce, tak než divadlo objede, vyjede nahoru výtahem a než se dostane zpět, tak už běží druhé dějství. Proto se ta místa připravovala v horních řadách, aby to tam měli blízko a komfort jsme se pro ně snažili zařídit formou akustického dozvuku," doplnil Šlouf.

Podle Bartákové by šlo konečně dodělat i dolní vchod. Nutné ale je zajistit, aby se do budovy dalo dostat takzvaně suchou nohou. „Proto se pokračovalo v myšlence zastřešení atria. Jedná se ve třech rovinách. Když se atrium zastřeší, tak jaké bude jeho další využití jako multifunkčního prostoru? Další věcí je, že když už se vozíčkáři dostanou do nižších řad, tak co dál? Budou se muset odebrat židle a rozšířit místo pro vozíčkáře. Další věcí je sociální zařízení nebo občerstvení. Využít mohou spodní toaletu, která tam pro vozíčkáře už je. Studie ukáže víc, zatím není dohotovena,“ dodala Bartáková. 

Nové divadlo v Plzni, ve kterém se nachází dvě scény: Nová scéna pro 461 diváků a variabilní Malá scéna až pro 120 diváků, bylo postaveno jako hlavní investice projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. „Společně s Obytnou zónou Sylván, která budovu Nového divadla spravuje, jsme v hledišti Nové scény vylepšili osvětlení schodiště a pořídili elektroakustický dozvuk Ambiance renomované francouzské značky L-Acoustics. Jednalo se o vůbec první takto komplexní instalaci na světě,“ podotkl ředitel divadla.

Divadlo oslaví výročí galakoncertem

Kulaté výročí oslaví divadlo komponovaným galavečerem 10 let v Novém. Během večera zazní ukázky z nejlepších a nejoblíbenějších inscenací z desetiletého repertoáru, ale i improvizovaný skeč na téma nového divadla v podání Jaroslava Matějky a Michala Štěrby. Koncert se koná v sobotu 21. září od 19.00 na Nové scéně.  U příležitosti výročního slavnostního koncertu si každý divák odnese stejně jako první návštěvníci před deseti lety pamětní vstupenku.

„Divadlo má v Plzni jedinečnou tradici, o čemž svědčí 160. sezóna stálého českého divadelnictví v našem městě i 10. výročí otevření Nového divadla, které si právě připomínáme. Divadelní příznivce i návštěvníky města upoutá zajímavý design budovy s nepřehlédnutelnou ojedinělou fasádou z litého betonu. A právem, neboť plzeňské Nové divadlo je jediná moderní divadelní budova doplněná současnými divadelními technologiemi, která byla postavena v České republice po roce 1989,“ dodala Bartáková.

Výstavba Nového divadla byla součástí projektu Evropské město kultury 2015. Stavba vyšla na 880 milionů korun a dokončena byla za 810 dnů. Obvodové zdi tvoří 3500 metrů čtverečních desek z litého betonu, jejich charakteristická červená barva byla dovezena z Kanady a rozmíchána přímo do betonové směsi.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Divadlo J. K. Tyla

Štítky Nové divadlo, nová scéna, DJKT, Divadlo J. K. Tyla, divadlo, kultura, výročí, bezbariérový přístup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové Divadlo slaví deset let, vozíčkáři se úprav stále nedočkali a musí sedět daleko od pódia  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.