Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Plzeňský kraj posílá pomoc do povodněmi zasažené Opavy, hasiči pomáhají na Jesenicku

Elektrocentrály, čerpadla, vysoušeče vody i další potřebný materiál odeslal ve středu Plzeňský kraj směrem do Opavy. Reaguje tak na prosbu primátora Tomáše Navrátila (ANO), podle něhož tam voda napáchala škody za miliardy korun. V povodněmi zasažených lokalitách pomáhají také krajští profesionální hasiči. Působí hlavně na Jesenicku.

„Poté, co jsme dostali žádost od primátora města Opavy na možnost poskytnutí této technické pomoci, kterou aktuálně potřebují, jsme se v rámci Rady kraje v Plzeňském kraji dohodli, že tak obratem učiníme. Dnes jsme naložili materiál v hodnotě zhruba 200 000 korun a ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem bude tento první konvoj humanitární pomoci z Plzeňského kraje v odpoledních hodinách odjíždět do Opavy,“ informoval hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

S hejtmany z ostatních krajů je nadále v kontaktu. „Bude-li potřeba ještě další pomoc, budeme se snažit dnešní pomoc ještě posílit,“ dodal hejtman Špoták. Na pomoc svým kolegům vyrazili také krajští profesionální hasiči. „HZS Plzeňského kraje vysílá na Moravu odřad 17 příslušníků vybavených třemi automobilovými cisternami, čtyřmi přívěsy s čluny, jedním dopravním a jedním velitelským automobilem,“ informoval už v neděli mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Do Jeseníků vyrazili také šumavští horští záchranáři. 

Nejhorší situace je na jihu Čech. Města začínají také sčítat škody. Podle moravskoslezského hejtmana Josefa Bělici (ANO) by mohly jít do desítek miliard korun. O miliardových škodách mluví i opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO). Právě Opava přijde o důležitý most v Ratibořské ulici. Velká voda ho natolik poničila, že jej bude nutné zbourat. Povodeň v Opavě zasáhla plochu o rozloze deset kilometrů čtverečních a 6500 staveb. Město už nemá kam odvážet vyhozený odpad, hledá prostory.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Krajský úřad Plzeňského kraje, video: HZS Plzeňského kraje

Štítky povodně, pomoc zasaženým městům, materiální pomoc, Plzeňský kraj, hasiči, Opava, Jesenicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj posílá pomoc do povodněmi zasažené Opavy, hasiči pomáhají na Jesenicku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.