Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Začala rekonstrukce domu, kde se zastřelil důstojník Wehrmachtu. Bude tam nové muzeum i s tankem

Plzeň začala s rozsáhlou rekonstrukcí domu na Klatovské třídě 19, kde je jeden z dochovaných interiérů od světově uznávaného architekta Adolfa Loose. Za dva roky by se měl chátrající objekt proměnit v nové Pattonovo muzeum. Součástí projektu je i renovace legendárního amerického tanku Sherman M4. V domě na Klatovské třídě se doslova psala historie. Objekt je spjat s rodinou proslulého židovského průmyslníka Semlera. Během války sloužil jako velitelství Wehrmachtu a bylo to právě v pánském salonu, kde byla podepsána kapitulace německé posádky.

Náročná rekonstrukce bude trvat dva roky a vyjde na 210,5 milionu korun včetně DPH. K objektu přibude také přístavba na dvoře budovy. „Do nové dvorní přístavby bude umístěno foyer. Díky rekonstrukci získá zážitková expozice o osvobození Plzně větší prostory i dostatečné depozitáře. Dvůr je zároveň navržen tak, aby v něm mohl být umístěn také třicetitunový tank Sherman a zároveň také mohl sloužit jako auditorium pro konání různých akcí. A kromě stavebních odborníků budou na Klatovské 19 pracovat i restaurátoři. Bude jim svěřen Loosův interiér v prvním patře, který ještě nikdy restaurován nebyl,“ upřesnil technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

Jako jediný v Česku vlastní pojízdný americký tank Sherman, teď renovuje další pro muzeum generála Pattona

Třicetitunový tank Sherman z druhé světové války zdobil zoologickou zahradu v Plzni dlouhých 13 let. Za tu dobu se na něm ale zub času výrazně podepsal. Dovnitř zatékalo a je prolezlý rzí. V brzké době ale projde proměnou a vrátí se mu jeho původní...

 

Až bude hotovo, přesune se tam muzeum Patton Memorial Pilsen, které dosud sídlí v kulturním domě Peklo. Přípravu expozic má za úkol organizace Plzeň–TURISMUS. „Připravujeme zážitkovou expozici osvobození Plzně a západních Čech, která bude mapovat události roku 1945 od dubnového bombardování města přes Plzeňské povstání až po příjezd spojeneckých vojsk do Plzně,“ přiblížila náměstkyně pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová (ANO).

Do dnešní dnů se dochoval kromě hudebního salonu ještě pánský pokoj a jídelna. V roce 1939 rodina Semlerových emigrovala do Kanady a dům zabrali němečtí okupanti. Na konci války 6. května 1945 byla ve 14:15 v pánském salonu podepsána kapitulace německé posádky. Generál Georg von Majewski se po podpisu listin na místě zastřelil. 

Součástí expozic bude i Loosův interiér. Atmosféru roku 1945 návštěvníkům zprostředkují jak multimediální projekce, tak cenné exponáty. „V neposlední řadě má expozice vzdát hold americkým vojákům, kteří se do Plzně vraceli jako váleční veteráni na Slavnosti svobody,“ dodala Kantorová.

Na rekonstrukci domu a zřízení nové podoby Pattonova muzea, získalo město prostřednictvím integrované územní investice dotaci 54,4 milionu korun z evropského programu IROP.

Na první pohled celkem nenápadný objekt na Klatovské třídě 19 vznikl spojením hned dvou domů, a to na pokyn významného plzeňského průmyslníka Šimona Semlera. Jeho podnikání zahrnovalo obchodování stavebním dřívím a zpracování výrobků z tažného drátu v továrně ve Vochově u Stříbra. Na adrese v centru Plzně, na bujně se rozšiřující Klatovské třídě, se rozhodl zřídit sídlo své firmy.

Do celého světa se vyvážely luxusní pozlacené gramofonové jehly z továrny slavného plzeňského průmyslníka

Gramofonové jehly vyvážené do celého světa pod značkou SEM začala v roce 1927 vyrábět továrna talentovaného plzeňského podnikatele Oskara Semlera. Jeho otcem byl vážený průmyslník a ocelář Simon Semler. A v rodinné tradici pokračoval i další...

 

V přízemí domu byly kanceláře s jednací místností, o patro výše následovaly soukromé prostory rodiny. A právě tam se dochovaly interiéry navržené architektem Adolfem Loosem, a to v podobě mramorového hudebního salonku pro rodinu Šimonova nejstaršího syna Huga, který se na této adrese rozhodl zůstat. Jeho mladší bratr Oskar se posléze rozhodl pro přestavbu domu na Klatovské 110, dnes známé jako Semlerova rezidence.

Semlerovi se po válce do Plzně vrátili, ale po roce 1948 a nástupu komunistů znovu opustili republiku. Jejich potomci žijí v Kanadě a v Austrálii. Do roku 2002 sídlila na Klatovské 19 armáda, aktuálně je objekt v majetku města.

Chci, aby návštěvníci viděli byt a měli k tomu i zábavnou show, říká oblíbený průvodce po Loosových interiérech

Jiří Petrásek není ledajaký průvodce. Každá prohlídka Loosovým interiérem, kterou velmi poutavým a zábavným způsobem vede, končí potleskem a úsměvy na tvářích návštěvníků. To je také pro něj ta největší odměna. Sám o sobě říká, že jeho negativní...

 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová, Útvar koncepce a rozvoje města Plzně

Štítky Loosovy interiéry, Hugo Semler, Klatovská 19, historie, architektura, unikátní prohlídky, turismus, rekonstrukce, Pattonovo muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala rekonstrukce domu, kde se zastřelil důstojník Wehrmachtu. Bude tam nové muzeum i s tankem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.