Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Plzeň zdvojnásobí svoz odpadkových košů, náklady tím vzrostou o 13 milionů

Plzeň zvýší četnost vývozu odpadkových košů. Reaguje tím na dlouhodobé stížnosti na nepořádek. V západočeské metropoli je 2 444 košů a jejich svoz zajišťuje městská firma Čistá Plzeň. Dosud nádoby vyvážela podle předem dané frekvence a bez ohledu na to, zda byly plné nebo ne. To se od října změní. Menší svozová vozidla budou jezdit celý pracovní den podle aktuální potřeby. Místo zhruba 104 000 výsypů košů za čtvrt roku jich nově firma vysype 218 000. Náklady to zvedne zhruba o 13 milionů korun.

„Jsem přesvědčen, že zdvojnásobení počtu výsypů prostě občané uvidí a budou spokojeni. Nově totiž budou malá svozová vozidla v dané oblasti každý den, budou po trase rotovat a při zaplnění koše nad 25 procent jej vysypou. Dokáží také pružně reagovat na různé neohlášené akce, při nichž se v místech pohybuje větší počet osob, což generuje i víc odpadu,“ vysvětluje  primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). Nový systém bude zahrnovat i okamžitý úklid kolem všech košů v okruhu dvou metrů, tedy dočišťování míst.

„Konečně!“ reaguje většina Plzeňanů. Někteří ovšem připomínají, že košíků ubylo. Téma přetékajících nádob na odpad opakovaně řešilo zastupitelstvo. Na Plzeňské Drbně jsme o tom psali například koncem ledna. Technický náměstek Pavel Bosák (Piráti) to vysvětloval tak, že šlo o takzvanou optimalizaci, protože některé nádoby byly v minulosti umisťovány chaoticky. Někde jich bylo až moc, někde naopak málo. „Správnou reakcí je, že ten méně využívaný koš budeme eliminovat a ten druhý využívaný nahradíme větší nádobou,“ vysvětloval kolegům v zastupitelstvu. Ve výsledku je na území města o zhruba osm procent nádob méně, tedy asi o 250. Třeba na Doubravce jich zmizelo hned 50. Většina z nich byla podle magistrátního odboru životního prostředí prázdná a nevyužívaná.

Množství odpadu neustále roste

„Škoda že vás to nenapadlo dříve. Koš, který byl na Slovanech pořád přeplněný, tak jednoho krásného dne zmizel. Co takhle ho vrátit a začít ho také častěji vyvážet? Nebo to byl účel? Odstranit co nejvíc košů a pak často vyvážet jen ten zbytek?“ dotazoval se například Michael Č.

Podle vedení města vzrostlo za poslední dva roky množství odpadu na téměř dvojnásobek, konkrétně z 567 tun na 987 tun za rok. „Proto jsme se rozhodli systém nejen optimalizovat, ale i personálně a technicky posílit. V kontextu České republiky se bude jednat o vskutku nadstandardní úroveň. Zároveň připravujeme další opatření, aby nedocházelo k odkládání odpadu z domácností do veřejných odpadkových košů, což se bohužel nyní děje,“ doplnil Bosák.

Svozová firma Čistá Plzeň podle svého ředitele Otakara Horáka také rozšíří službu dispečinku včetně víkendů a svátků od 8:00 do 20:00. „Hlavním komunikačním koridorům, tedy nádobám podél linek MHD, budeme navíc věnovat zvýšenou péči s přednostním vysypáváním," doplnil Horák.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky odpadkové koše, nedostatek košů, nádoby na odpad, nepořádek, úklid ve městě, Čistá Plzeň, svoz odpadu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň zdvojnásobí svoz odpadkových košů, náklady tím vzrostou o 13 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.