Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Muzikanti se zlobí. Naštval je kandidát do Senátu, který v kampani použil bez souhlasu jejich fotografii

Domažlické dudácké muzice vadí, že kandidát do Senátu Jan Látka použil ve volebních materiálech fotografii bez jejich předchozího souhlasu. Od politika se distancovali otevřeným dopisem a požadují omluvu. Látka pro Plzeňskou Drbnu uvedl, že ho situace mrzí. A kde to jde, odtamtud fotografii odstranil. V minulosti byl Látka senátorem a poslancem za ČSSD, aktuálně kandiduje do Senátu za ANO.

„Chtěli bychom Vás upozornit, že Domažlická dudácká muzika (ani všichni její vyfotografovaní členové) Vám nikdy nedala souhlas s použitím této fotografie ve volebním materiálu nebo jakémukoli jinému použití. Vyzýváme Vás tedy, abyste okamžitě přestal používat tuto fotografii ve svém volebním materiálu či jinde a okamžitě zajistil, aby volební materiál obsahující tuto fotografii nebyl dále distribuován a používán,“ stojí v otevřeném dopisu, který autoři zveřejnili i na sociálních sítích.


Právě tato fotografie z návštěvy Senátu vzbudila tolik vášní, zdroj: Jan Látka /ANO 2011

„Zároveň Vás vyzýváme, abyste se okamžitě Domažlické dudácké muzice (a jejím členům) za neoprávněné použití této fotografie omluvil,“ dodávají autoři dopisu. Fotografie byla součástí například PR článků, které se objevily začátkem září na některých zpravodajských webech. Koláž fotografií, kde byla právě i tato s domažlickými muzikanty, byla třeba na portálu programydovoleb.cz, odtamtud ji už Látka stáhl. 

„Mrzí mě to, zrovna od této party bych to nečekal.“

Podle Jana Látky se jedná o starou fotografii z doby, kdy byl senátorem. Tehdy ovšem ještě působil v ČSSD (dnešní SOCDEM). Do ANO vstoupil v roce 2022. „Ta fotka je stará nejméně sedm let. Pochází z doby, kdy jsem byl v Senátu a pozval jsem Domažlickou dudáckou muziku na vystoupení. Vyfotil jsem se s nimi a v podstatě jsem tuto fotografii, stejně jako mnoho dalších z různých akcí, použil do takové skládačky bez jakéhokoliv popisku. Není tedy důvod si je jmenovitě spojovat s mou kampaní. Od rána mi volá spousta lidí a ptají se, proč tedy do té Prahy jezdili, když vás nemusí?“ uvedl Jan Látka pro Plzeňskou Drbnu.

Dopis mu přišel v pátek odpoledne. Druhý den na něj s omluvou a vysvětlením reagoval. „Mrzí mě to, protože jsem byl osm let starostou Domažlic. Podporoval jsem je a bral na různé pracovní cesty. Je to škoda, žádný záměr tam není. Je to smutný a zrovna od této party mě to zaskočilo,“ dodal.

Jan Látka kandiduje do Senátu za obvod č.11, tedy za Domažlice a část Klatovska. Funci senátora zastával už v letech 2012 – 2018, předtím byl poslancem (2006 – 2012), starostou Domažlic (1998 – 2006) a od roku 2004 je zastupitelem Plzeňského kraje. Čtvrt století byl členem sociální demokracie. V roce 2022 vstoupil do ANO.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Látka

Štítky Domažlická dudácká muzika, otevřený dopis, politická kampaň, volební kampaň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzikanti se zlobí. Naštval je kandidát do Senátu, který v kampani použil bez souhlasu jejich fotografii  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.