Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Dvě místa v Plzeňském kraji jsou na druhém povodňovém stupni. V Koterově pro jistotu převezli koně do bezpečí

, aktualizováno 16. září 2024, 13:28

Hladina Klabavy v Nové Huti na Plzeňsku a Hrádku u Rokycan dosáhla v odpoledních hodinách na druhý povodňový stupeň. Na jedničce je Klabava v Rokycanech a Strašicích. Stav bdělosti platí také na Úhlavě v Tajanově, Ostružné v Kolinci a na Otavě v Sušici. Právě tam by voda měla kolem deváté hodiny večerní vystoupat až na třetí povodňový stupeň.

Podle předpovědi hydrologů bude voda stoupat především v odpoledních a večerních hodinách. Jednotlivé lokality se už na velkou vodu připravují a v ulicích jsou vidět například pytle s pískem. V Rokycanech jich u nových kasáren vydali bezmála 700. V Koterově hasiči pomáhali třeba s odvozem koní. Úslava by tam ale neměla překročit třetí povodňový stupeň. Na ten druhý se dostane kolem třetí hodiny odpolední. „Předpokládáme, že v následujících hodinách dosáhne řeka Otava v Sušici postupně I., II. i III. SPA s maximem v nočních až brzkých ranních hodinách. Situace by měla být obdobná jako v sobotu 14. 9. 2024. Žádáme občany, aby nevstupovali do blízkosti vodních toků! Pytle s pískem jsou i nadále k dispozici na stanici SDHO Sušice,“ apeluje na obyvatele sušická radnice. 

V platnosti nicméně nadále zůstává výstraha na extrémní stupeň nebezpečí. V našem kraji platí pro Plzeň, oblast Rokycanska, Horažďovicka, Přešticka a Susička. 

„Za uplynulých 24 hodin spadlo na celém území 5 až 20 mm, největší úhrny byly zaznamenány v Krkonoších, kde spadlo v maximech až 109 mm, v oblasti Jeseníků až 70 mm a na Šumavě až 35 mm. V reakci na výrazné srážkové úhrny v oblasti Šumavy předpokládáme opětovné vzestupy hladin toků odvodňující tyto oblasti, opět s překročením 3. SPA,“ informoval Český hydrometeorologický ústav.

Během víkendu nebyla situace v našem kraji nijak dramatická a hasiči neevidují žádný závažnější výjezd v souvislosti s deštěm. „Měli jsme přes víkend na 183 výjezdů při nichž jsme monitorovali stavy toků, odstraňovali naplaveniny z koryt a likvidovali popadané stromy. Dobrovolné jednotky připravovaly pytle a protipovodňové zábrany ve svých obcích, uvolňovaly ucpané propustky a likvidovaly padlé stromy,“ shrnul mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Profesionální hasiči z našeho kraje také pomohou na Moravě. „Posíláme odřad 17 příslušníků vybavených třemi automobilovými cisternami, čtyřmi přívěsy s čluny, jedním dopravním a jedním velitelským automobilem. Aktuální destinací je Olomouc,“ doplnil Poncar.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením SDH Koterov

Štítky povodně, výstraha, varování před povodněmi, extrémní deště, záplavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě místa v Plzeňském kraji jsou na druhém povodňovém stupni. V Koterově pro jistotu převezli koně do bezpečí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.