Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Kvůli neukázněným návštěvníkům uhynul ve farmaparku velbloud a klokan, lidé je nakrmili svou svačinou

Naprosto nepochopitelně se zachovali návštěvníci oblíbeného Farmaparku Dobřany. I přes upozornění, že nemají zvířata svévolně krmit, nastrkal někdo klokanovi a velbloudici svou svačinu. Potravu nedokázal Skippy ani Nubie strávit a přes veškerou veterinární pomoc uhynuli. Provozovatelé parku se proto rozhodli, že výtěžek ze vstupného investují do kampaně NEKRMIT. Nejsou totiž jediní, kteří přišli o své milované svěřence.

„Představte si, že se vrátíte domů a najdete svého zvířecího kamaráda v šílených bolestech či v bezvědomí, a to jen proto, že mu někdo dal něco, co neměl. Tento smutný scénář se stal realitou také v našem Farmaparku Dobřany. Během léta jsme přišli o dva cenné životy – klokánka Skippyho a velbloudici Nubii,“ popisují provozovatelé Farmaparku Dobřany na svých sociálních sítích.

Skippy ještě ten samý den, kdy se mu přitížilo, podstoupil náročnou operaci. I přes veškerou snahu veterinářů uhynul druhý den po zákroku. O život velbloudice bojovali přes tři týdny. „Nubinka o svůj život bojovala statečně. V průběhu více jak tří týdnů podstoupila nespočet injekcí, nálevů do tlamy, infuzí, a nakonec i krevní transfuzi. Přes veškerou naši snahu, péči a kontaktování odborníků nejen z České Republiky se ani ona nedokázala uzdravit a svůj boj koncem srpna prohrála,“ vzpomínají se smutkem chovatelé.

Oblíbený poník umíral ve strašlivých bolestech, návštěvníci farmaparku ho nakrmili pichlavým akátem

Naprosto nepochopitelně se zachovali návštěvníci populárního Farmaparku u Toma nedaleko Plzně. I přes upozornění a nápisy, že nemají zvířata krmit, strkal starší pár s vnučkou poníkům do ohrady jedovatý trnovník. Ošetřovatelé sice stihli zasáhnout,...

Podle nich za vším stojí návštěvníci, kteří zvířatům dopřáli svačinku a vůbec nemysleli na následky. „Říkáme to návštěvníkům dnes a denně a přesto se to stále děje, nejen u nás, ale i v jiných farmaparcích, zoologických zahradách, jezdeckých stájích, ale i u soukromých majitelů. Kolik nevinných zvířat již takto umřelo jen díky nevědomosti náhodných kolemjdoucích, kolik dalších zvířat ještě bude muset umřít, než si lidé uvědomí, že KRMIT ZVÍŘE, které jim nepatří BEZ SVOLENÍ MAJITELE SE ZKRÁTKA A DOBŘE NEDĚLÁ!“ apelují.

Někomu možná přijde, že jablko nebo kousek mrkve přeci nemůže zvířeti uškodit. Jenže náhlá změna potravy může skončit kolikou i hůř. Návštěvník navíc nemůže tušit, zda zvíře nemá nějakou dietu či dokonce alergie. „Může se stát, že zvíře přes den pojme tak velké množství cukru schovaného v obyčejné mrkvi či jablíčku, že z toho během několika hodin může mít zažívací potíže a v nejhorším případě může nastat i smrt. Některá zvířátka mají tak citlivé zažívání, že větší množství určitého druhu ovoce či zeleniny u nich může vyvolat průjem či nadýmání,“ upozorňuje farmapark.

Farmapark spouští kampaň: NEKRMIT

I přestože se tato problematika objevuje na sociálních sítích a ve zprávách velice často, stále je spousta lidí, kteří bohužel nevědí, že svým zdánlivě neškodným chováním, mohou přivodit zvířeti smrt. „Chceme to změnit a věříme, že nebudeme sami! Rozhodli jsme se, že z období od 15.9.2024 do 15.10.2024 věnujeme 50 procent z tržeb ze vstupného a prodaných online vstupenek na šíření myšlenky „NEKRMIT“ cizí zvíře bez svolení majitele,“ uvádí provozovatelé. Zároveň se obrací i na veřejnost s prosbou o zapojení se do akce. „Stalo se Vašemu zvířeti něco takového anebo víte o někom, jehož zvíře postihlo podobný scénář? Ozvěte se nám prosím na info@farmaparkdobrany.cz,“ doplňují.

„I přes nesmírnou ztártu, která nás všechny zasáhla jsem se rozhodli nebrat návštěvníkům ani jejich dětem radost z možnosti nakrmit si u nás zvířátka. Nadále je v našem farmaparku dovoleno určité druhy zvířat krmit. Nekrmte však prosím naše zvířata ničím jiným než krmivem, které prodáváme na pokladně či v automatech s krmením. Krmte jen ta zvířata, pro které je krmení určeno (automaty i pytlíčky s krmením jsou viditělně popsány). Každé jedno malé pochybení může vést k nesmírné bolesti a ztrátě. Mějte to prosím na paměti, až si příště přijdete naše zvířátka nakrmit," dodávají závěrem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Farmapark Dobřany, krmení zvířat, nekrmte zvířata, nekrmit, neukáznění návštěvníci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli neukázněným návštěvníkům uhynul ve farmaparku velbloud a klokan, lidé je nakrmili svou svačinou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.