Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Voda uvěznila bezdomovkyni v odstaveném karavanu, její volání o pomoc vyslyšeli strážníci

, aktualizováno 14. září 2024, 18:31

Na bezpečnost dohlíží v okolí řek také městské policie. Rokycanští strážníci takto při kontrole míst obývaných bezdomovci uslyšeli volání o pomoc. Ukázalo se, že se jedná o ženu, která uvízla v odstaveném karavanu. Řeka Klabava na Rokycansku dosáhla na první povodňový stupeň, podle předpovědi ale u Hrádku překročí v pondělí i ten třetí.

„Hlídky Městské policie Rokycany od včera prováděly kontrolu míst pod mosty, kde pobývají lidé bez domova a upozorňovaly je na velkou vodu. V sobotu hlídka MP provedla kontrolu pod Klabavskou strání, kde slyšela volání o pomoc z odstaveného obytného vozu. Na místě již byla všude voda. Hlídka zavolala hasiče, kteří ženu z vozu evakuovali,“ informovalo město Rokycany prostřednictvím sociálních sítích.

Klabava se zatím drží na prvním povodňovém stupni, podle předpovědi hydrologů by v Hrádku mohla v noci na pondělí dosáhnout až na třetí stupeň. K sobotní 17. hodině odpolední je na prvním stupni ještě Klabava v Nové Huti, Úslava v Koterově a Vydra na Modravě. Druhého stupně povodňové aktivity dosahuje Ostružná v Kolinci a Křemelná ve Stodůlkách. Na nejvyšším stupni od rána zůstává Otava v Sušici a Rejštejně. „V případě zhoršení situace může dojít k evakuaci z ohrožených oblastí. Prosím, připravte si evakuační zavazadlo. Distribuci pytlů s pískem zajišťuje SDHO Sušice,“ uvedla preventivně sušická radnice.

„S trochou optimismu byl odhadl, že to nejhorší už máme za sebou. I na horním toku už přestalo pršet a pokud nenastanou nepředvídatelné okolnosti, tak by voda v Otavě mohla začít klesat," řekl ČTK starosta Sušice Petr Mottl (ODS).

„Stavy řek i nadále hlídáme. Několik míst jsme již byli nuceni zapáskovat, jako například stezku mezi Božkovem a Koterovem nebo průjezd pod mostem v Lobzích. V Koterově již Úslava zaplavila komunikaci v místě, kde bylo zaparkované vozidlo, naštěstí se strážníkům podařilo sehnat majitele a ten tak své auto mohl ochránit od poškození. Úslava je aktuálně zhruba dva centimetry od 1. stupně povodňové aktivity. Vzedmutá je hladina Mže a v oblastní Luční ulice hrozí vylití z koryta. V ostatních obvodech je situace prozatím klidná,“ ubezpečuje mluvčí plzeňských strážníků Tereza Schliková.

Hasiči zatím v Plzeňském kraji neevidují žádné větší události. „V souvislosti s aktuálním počasím evidujeme především zásahy na popadané podmáčené stromy. Činnost zejména dobrovolných jednotek se zaměřuje na pytlování, stavbu protipovodňových překážek a monitorování stavu toků. Mimo několika lokálních čerpání vody ze zatopených sklepů, pročišťování kanalizačních vstupů a čištění propustků,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

FOTOGALERIE: Velká voda, září 2024

Sobota, 14. září 2024, 10:59

Sobotní dopoledne v Sušici, foto: Pavel Javorský
Sobotní dopoledne v Sušici, foto: Pavel Javorský

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Město Rokycany

Štítky povodně, velká voda, rozvodněné toky, evakuace, Klabava, povodňová aktivita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda uvěznila bezdomovkyni v odstaveném karavanu, její volání o pomoc vyslyšeli strážníci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.