Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Expozice Akva Tera má nové mořské akvárium, unikátem je pomec skvělý

Milovníci rybiček mohou obdivovat v Akva Tera nové mořské akvárium, kde jsou ryby a korály především z Indického a Tichého oceánu. V akváriu je asi 15 druhů pestrobarevných ryb, například bodloků a pomců. Největší ze tří mořských akvárií v expozici zoo přestavěla za zhruba 700 000 korun. Na akci přispěl i centrální plzeňský obvod.

Přebudovaná nádrž o objemu 1900 litrů je největší a zřejmě je to jedno z největších veřejných akvárií v Plzeňském kraji. Kromě pestrobarevných ryb se v něm daří i několika druhům měkkých i tvrdých korálů získaných od mořských akvaristů po celé republice. Odborníci upozorňují, že zejména korály, kvůli znečišťování a oteplování ocenánů, patří mezi ohrožené organismy. 

„Na útesu vyhynou jako první, ryby přežijí několik let, ale korály vymírají po celém světě a útesu vyhynou jako první, ryby přežijí několik let, ale korály vymírají po celém světě,“ vysvětluje chovatel Jiří Doxanský. Nová expozice je vybavena moderní technologií, která umožňuje chovat právě korály, které jsou na kvalitu vody velmi citlivé. 

Unikátem expozice je pomec skvělý. Pestrá, modro-žlutá plachá ryba s černou skvrnou, která dorůstá velikosti až 28 centimetrů. Pomec je navíc rekordmanem. „Je to moje oblíbená ryba. V Akva Teře ji máme od otevření expozice v roce 2001, takže je jí minimálně 23 let. To je hodně vysoký věk," doplnil ošetřovatel Doxanský.

Hned vedle obnoveného akvária nyní vzniká další expozice, kde budou návštěvníci již brzy moci obdivovat mořské koníky.

Expozice Akva Tera vznikla jako pobočka plzeňské zoologické zahrady při tehdejším Parku kultury a oddechu v roce 1962. V nové podobě se otevřela v roce 2001. Představuje tropické ryby, hady, želvy, agamy, pavouky, gekony, chameleony či žáby. O současný vzhled, kolekci a zaměření Akva Tery se zasloužil tým v čele s Vítězslavem Honsou. Logo s pralesničkou vytvořil Pavel Žilák. Akva Tera je otevřena denně. Průměrná roční návštěvnost je kolem 16 000 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Plzeň/J. Vogeltanz, Kateřina Misíková

Štítky Akva Tera, Zoo Plzeň, mořské akvárium, akvaristika, pomoc skvělý, mořské korýly

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expozice Akva Tera má nové mořské akvárium, unikátem je pomec skvělý  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.