Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Při procházce se psem našli stovky mincí z doby Karla IV., podrobnosti o nálezu odhaluje nová kniha

Jedinečné, unikátní a nevídané. Těmito slovy komentovali archeologové objev takzvaného Nedražického pokladu. Před čtyřmi lety ho našel manželský pár, který šel na procházku se psem a v místě rozrytém divočáky je zaujaly blýskavé mince. Nálezci na nic nečekali a ihned zavolali odborníky. Západočeské muzeum v Plzni mince předloni na měsíc vystavilo. A nyní představilo i novou knihu, která podrobně informuje o tomto výjimečném pokladu.

„Autory knihy Poklad z Nedražic, kterou vydalo Západočeské muzeum v Plzni ve spolupráci s vydavatelstvím Abalon, jsou Miroslav Hus, Milan Metlička a Václav Pinta. Kniha podrobně popisuje nálezové okolnosti tohoto výjimečného depotu a především obsahuje jeho důkladné numismatické a historické zhodnocení,“ informovalo Západočeské muzeum v Plzni.

Nedražický poklad obsahuje celkem 435 zlatých a stříbrných mincí ze 14. století. Ve své době by se za to dala pohodlně koupit celá vesnice. Nedávný nález nedaleko kladrubského kláštera patří mezi největší v Čechách a byl dílem úplné náhody. Blýskavé předměty v zemi rozryté divočáky zaujaly pár, který byl v lese na procházce se psem.

Nedražický poklad je unikátní i v rámci Evropy, a to především kvůli vysokému počtu zlatých mincí a různým variantám grošů. Podle odborníků je zajímavé i to, že některé mince nebyly vyražené v Čechách, ale v Německu.

Drobná nádoba zakrytá kamenem v sobě ukrývala 92 zlatých a 343 stříbrných mincí. Zatímco u zlatých mincí byly kromě českých dukátů Karla IV. také mince zahraniční, u stříbrných mincí šlo pouze o české groše.

„Mince jsou dobře datovatelné, obzvláště varianty pražských grošů. Nález byl ukryt na konci 70. let 14. století, což je trochu záhadou. V této době u nás nebyla žádná válka a lidem nehrozilo nebezpečí. Faktem ale je, že existovaly rozpory mezi kladrubským klášterem, okolní šlechtou a královským městem Stříbrem. Bylo tam určité pnutí,“ uvedl numismatik Západočeského muzea v Plzni Miroslav Hus na výstavě pokladu v dubnu 2022.

Poklad ukrývala jen slabá vrstva hlíny a kámen, foto: Západočeské muzeum v Plzni

Další zvláštností je to, že se nádoba s mincemi nacházela nepatrně pod povrchem. Z toho odborníci usuzují, že ji tam někdo ukryl ve spěchu. „Určitě mince nepatřily nikomu z vesnice, protože takto obrovský majetek nemohl mít žádný vesničan. Mohl to být klášterní majetek či majetek nějakého šlechtice z okolí. Za celou tu sumu by se tehdy dala koupit celá menší vesnice nebo několik statků a mlýnů,“ popisuje Hus.

Poklad objevil před dvěma roky dnes už manželský pár, který byl v lese na procházce. V rozryté zemi spatřili nálezci jednu zlatou a dvě stříbrné mince. Další stovky cenných předmětů odpočívaly pod kamenem. Dvojice se okamžitě spojila s pracovníky muzea. „Poté, co nálezce dostal odměnu, si celá rodina koupila detektor a s ním teď všichni chodí a předávají nám především bronzové pravěké nálezy,“ doplnil archeolog Milan Metlička.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Duzbabová Zuzana, krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky Nedražický poklad, poklad, nález mincí, mince ze 14. století, groše, Západočeské muzeum v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při procházce se psem našli stovky mincí z doby Karla IV., podrobnosti o nálezu odhaluje nová kniha  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.