Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Sadaři z Plzeňska: Polským jablkům nejde cenově konkurovat, stát je silně dotuje

Polským pěstitelům jablek, kteří díky velké nadprodukci každoročně zaplavují český trh, se podle sadařů z Plzeňského kraje nedá cenově konkurovat. Díky tomu, že mají vysoké dotace i další podpory od polského státu, dokážou produkovat standardní konzumní jablka třeba za dvě koruny za kus. Novinářům to řekli ovocnáři z regionu, jimž letos mrazy zničily téměř veškerou úrodu.

„I v Polsku bude letos kvůli mrazům méně jablek. Ale jejich produkce je asi pět milionů tun ročně, takže i kdyby jim zmrzla půlka, tak to je pořád obrovský objem na export," řekl Richard Schwarz z 30hektarových sadů ve Vranově na Rokycansku.

Jana Zikmundová ze Sadů Nebílovy na Plzeňsku, která si byla nedávno s dalšími ovocnáři prohlédnout polské sady, měla po návštěva chuť s pěstováním ovoce skončit. „Nemáme šanci. Poláci neplatí v zemědělství absolutně žádné daně, jenom daň z půdy. Neodvádí nic - spotřební daň, DPH, zdravotní, sociální, nic. Vláda totálně podporuje zemědělství," řekla. A všechny peníze investují do farem.

Poláci mají dotatované všechno

Polský pěstitel podle ní vyprodukuje jablko třeba za dvě koruny. „Má zadotováno všechno, počínaje obaly. A když chce novou halu s chladicími komorami, tak mu na ni dá stát 100 procent, třeba tři miliony," uvedla. Dále tam podle sadařky neexistuje evidence chemie a postřiků. „Řekli mi: Co je komu do toho! Dál tam používají to, co my už máme zakázané," uvedla.

V Polsku je podle Schwarze jiný svět. „Nikdo je nekontroluje, na všechno je tam nějaká dotace a úleva. Nechcete tohle platit, tak to neplaťte - tak to tam, funguje," uvedl Schwarz. Proto tam podle něj také vzniklo tři čtvrtě ploch sadů až pro roce 2010. „Protože dotace byla stoprocentní a kdo v tom uměl chodit, tak ji měl 130procentní. Takže všechno vysázel za peníze Evropské unie a ještě mu zbylo," dodal.

Polsko vyprodukuje 33x víc jablek než ČR

Polsko podle Schwarze produkuje asi pět milionů tun jablek ročně, tedy zhruba 33krát víc než ČR. Teď je navíc 2,5 roku nemůže dodávat na ruský a běloruský trh a západoevropské země ho na své trhy nepustí. Aby se českým sadům pěstování jablek vyplatilo, potřebují dostat tak 15 korun za kilogram, ale Poláci je prodávají velkoobchodům za polovinu i za méně, řekl.

Podle Schwarze letos vinou velmi malé tuzemské úrody jablka v ČR zdraží. „Určitě. Ale tím, že v Polsku nějaká jsou a teď se sem vozí také ze Srbska a jihovýchodu Evropy, takže pokud se nezblázní supermarkety, tak se až tak zdražovat nemusí. Ale na to, že v Čechách jablka skoro nejsou, se cena zvedne minimálně," dodal. Kdyby chtěli letos čeští pěstitelé pokrýt náklady, tak by museli podle Schwarze prodávat nezmrzlé zbytky jablek nejméně za 100 Kč/kg, ceny se ale budou držet pod padesátikorunou. „Což je sice hodně, ale vůbec to nereflektuje letošní katastrofu. I tak budou supermarkety vydělávat těžké peníze. Nemají důvod k extrémnímu zdražování, už teď mají marži obrovskou," míní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sadaři, pěstitelé jablek, sadaři, dotace pro pěstitele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sadaři z Plzeňska: Polským jablkům nejde cenově konkurovat, stát je silně dotuje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.