Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Nesnesitelný zápach zahalil přehradu České údolí. Odborníci vysvětlují, co je příčinou

Pokud se vydáte v těchto horkých dnech na procházku kolem přehrady České údolí, nečeká vás zrovna dvakrát voňavý zážitek. Poblíž areálu Škodaland se nad vodou vznáší nepříjemný zápach, který někteří označují až za nesnesitelný. Podle odborníků z Povodí Vltavy jde ale o přirozený přírodní proces, který zmizí až se ochladí a zaprší.

Zelený povlak na vodě a viditelná hniloba. Tak aktuálně vypadá hladina Českého údolí poblíž volnočasového areálu Škodaland. Nejde o žádné chemické znečištění. Na vině jsou hnijící sinice.

Příčinou šířícího se zápachu je rozkládající se vodní květ sinic. Jedná se o jev, který byl v minulosti již zaznamenán nejen na vodní nádrži České údolí,“ potvrdil Plzeňské Drbně mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Vznik tohoto jevu podporuje dlouhodobě velmi teplé počasí a minimální přítok do nádrže.

„Voda ve vodní nádrži je aktuálně silně biologicky oživená, jde o přirozený proces, který probíhá v silně eutrofizované nádrži, který nemá naše organizace možnost ovlivnit. Výraznější zlepšení nastalé situace lze předpokládat s příchodem změny počasí,“ dodal Roldán. Zkrátka stačí, aby zapršelo a ochladilo se.

Tropické počasí by mělo v Česku vydržet až do konce víkendu. Srážek bude jen málo. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu zaprší v Plzeňském kraji v pondělí. Ojediněle se objeví i bouřky. Teploty klesnou na maximálních 22 stupňů Celsia.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto čtenář Plzeňské Drbny

Štítky sinice, vodní nádrž, České údolí, zápach vody, zapáchající přehrada, Povodí Vltavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Neměly by se ty sinice kvůli nepříjemnému smradu přejmenovat - s prominutím - na svinice?

Sobota, 7. září 2024, 10:08Odpovědět

Nesnesitelný zápach zahalil přehradu České údolí. Odborníci vysvětlují, co je příčinou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.