Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Hrady Rabí, Velhartice a Švihov byly o prázdninách nejnavštěvovanějšími památkami v Plzeňském kraji

Dvanáct státních památek Plzeňského kraje ve správě Národního památkového ústavu navštívilo o letních prázdninách 120 753 lidí. Je to o pět procent méně než o loňských prázdninách. Za nižší návštěvností stojí i velká vedra. Návštěvnost státních památek za celý letošní rok je v kraji proti loňsku o jedno procento vyšší. Jedná se o 203 867 návštěvníků. Celorepublikově navštívilo letos státní památky do konce srpna o čtyři procenta lidí méně než loni.

Památkám v létě konkurovaly zahraniční dovolené a velké sportovní akce jako byla olympiáda a evropsský fotbalový šampionát. Negativní dopad na návštěvnost mělo i horké počasí, opakované silné bouřky a pokles kupní síly obyvatel. "Jedinou památkou, která zaznamenala dvouprocentní nárůst prázdninové návštěvnosti, byl zámek Červené Poříčí. Oslovil řadu turistů výstavou originálních květinových aranží v hlavní zámecké expozici nazvanou Sladké léto," řekla mluvčí českobudějovického regionálního pracoviště NPÚ Markéta Slabová

O 10 procent návštěvníků více si připsal na své konto i zámek Kozel. Do jeho statistik se však promítl i počet vstupenek, které si návštěvníci zakoupili do zámeckého parku. Výrazný propad zaznamenal zámek Nebílovy, kam přišlo o 34 procent lidí méně než během loňských prázdnin. Za červenec a srpen to bylo celkem 2804 lidí.

Nejnavštěvovanějšími památkami v Plzeňském kraji byly o prázdninách hrady Rabí, Velhartice a Švihov. Na Rabí, nejrozlehlejší hradní zříceninu v Čechách, zamířilo v červenci a v srpnu 27 371 lidí, do Velhartic přijelo 25 880 návštěvníků a do Švihova 20 141. Nejmenší návštěvnost, 82 lidí, měla zřícenina hradu Přimda, která má ale omezené návštěvnické doby s průvodcem a většinu času je volně přístupná. Malou návštěvnost měl také selský dvůr U Matoušů v Plzni, kam přišlo o prázdninách 338 lidí.

Návštěvnická sezóna srpnem zdaleka nekončí. Památky si na září připravily řadu zajímavých kulturních akcí a mimořádných prohlídek. V rámci Dnů evropského dědictví bude v sobotu 7. 9. na zámku Horšovský Týn probíhat několik speciálních prohlídek. Mimořádně bude zpřístupněno hradní sklepení, v zámeckém parku bude připravena oživená stezka, během níž se zájemci vrátí do revolučního roku 1848.

Klášter Kladruby zve o víkendu 7. – 8. 9. na další prohlídku z cyklu Víme, kudy chodíme, která povede interiéry nového konventu. Návštěvníci uvidí konventní kapli, knihovní sál, ambit v druhém patře a také nově obnovené prostory, které nejsou součástí stávajícího prohlídkového okruhu. Milovníci dobrého vína mohou 7. 9. zavítat na tradiční Bolevecké vinobraní, které se bude zčásti konat i na statku U Matoušů v Plzni-Bolevci. Hrad Švihov bude 8. 9. hostit svatební veletrh Švihovské svatbování. Na konci září se na hradech Velhartice a Rabí uskuteční tradiční Dny Šumavského trojhradí, které se zaměří na středověké stroje a mechanismy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, se svolením Národní památkový ústav a Hrad Švihov

Štítky turistická sezona, hrady a zámky, hrad Rabí, návštěvnost, turistický ruch, hrad Švihov, hrad Velhartice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrady Rabí, Velhartice a Švihov byly o prázdninách nejnavštěvovanějšími památkami v Plzeňském kraji  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.