Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Milují květiny, tak si založili záhon přímo na sídlišti. Podobné zahrádky jsou teď velkým hitem

Mají rádi přírodu a není jim lhostejné okolí, kde žijí. Řeč je o třech desítkách zahrádkářů z prvního plzeňského obvodu, kteří se letos přihlásili do soutěže Rozkvetlá Jednička. Kromě vyzdobených oken a balkonů lidé posílali také fotografie zahrádek a kvetoucích louček. Jedněmi z nich byli například manželé Lorencovi. Milují růže a vysadili si je proto přímo pod okny.

Jaroslav Lorenc se s manželkou stará o záhon v Komenského ulici. „Je to naše radost a těší nás, když se zahrádka líbí i ostatním,“ říká. On i jeho žena milují růže, proto mají své místo i na tomto záhonu. Vpředu mu vévodí růžovými květy zdobený ibišek, který si manželé sami vypěstovali, je tam také slunečnice, na kterou občas sedne sýkorka.

„Vyjdete z domu a rozkvetlý záhon vám vykouzlí úsměv na tváři,“ říká Karla Colori, která naopak pečuje o plácek před domem ve Fibichově ulici. Ještě před třemi lety to byla nevzhledná plocha s pošlapanou trávou a kopřivami. „To místo bylo takové smutné a úplně si říkalo o to, aby ho někdo oživil. Kousek od nás je školka a často tady chodí rodiče s dětmi. Teď mohou pozorovat kytičky, mám tady i bylinky a k nim jsem umístila cedulky s názvy. Z jedné strany jsem založila takovou květovou loučku, která nyní už pomalu odkvétá, z další strany jsou trvalky,“ popisuje paní Karla.

Soutěž Rozkvetlá Jednička se letos konala už potřetí. Stejně jako v uplynulých letech hrály i letos prim zahrádky před panelovými domy. Do soutěže jich lidé přihlásili hned 21, zbylé snímky byly z rozkvetlých oken a balkonů. „Je obdivuhodné, jakou krásu dokážou někteří lidé vykouzlit na malém plácku před domem. Moc si toho vážím, protože právě oni dělají Jedničku krásnější. Zároveň to vnímám tak, že jim není lhostejné, v jakém prostředí žijí,“ doplnila starostka prvního plzeňského obvodu Ivana Bubeníčková (ANO). Smyslem akce je povzbudit zájem obyvatel města o zlepšení prostředí, ve kterém žijí.

V kategorii zahrádky a předzahrádky se umístili: Karla Colori (zahrádka před domem ve Fibichově 2), Jaroslav a Bohuslava Lorencovi (u domu v Komenského 11), Dagmar Mičanová (u domu v Komenského 77). V kategorii okna a balkony ceny převzaly Denisa Macková (balkon v Sokolovské 106), Zuzana Šišková (terasa v Kotíkovské 79) a Jaroslava Miková (balkon v ul. El. Krásnohorské 18). Výherci obdrželi poukázky do zahradnictví v hodnotě 1000 korun, pamětní listy a symbolicky také květiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením MO Plzeň 1

Štítky Milují květiny, tak si založili záhon přímo na sídlišti. Podobné zahrádky jsou teď velkým hitem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milují květiny, tak si založili záhon přímo na sídlišti. Podobné zahrádky jsou teď velkým hitem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.