Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Město prosazuje, aby mohli být u strážníků i cizinci. Už teď má ukrajinské asistenty

Plzeň prosazuje, aby mohli v řadách městské policie sloužit také cizinci, kteří ve městě žijí. Má velmi dobré zkušenosti s ukrajinskými asistenty prevence kriminality, na něž dostává podporu z ministerstva vnitra. Podobně by radnice chtěla uplatnit třeba Slováky. Plzeň teď hlídá zhruba 240 strážníků, ale potřebovala by jich minimálně 280.

„Pro mě je ideální stav až nějakých 350 strážníků. Při současné konstelaci politické koalice by na to pan primátor (má v gesci ekonomiku města, pozn. red.) určitě peníze dal, a mohli bychom fungovat tak, jak to město potřebuje," uvedl radní pro bezpečnost Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Primátor Roman Zarzycký (ANO) ocenil, že mezi strážníky už je mix napříč populací, kdy tam fungují romští asistenti prevence kriminality i zástupci ukrajinské komunity. „Ale zároveň je to celkem vyvážené, co se týče mužů a žen," uvedl. V Plzni je teď osm asistentů strážníků podporovaných vnitrem. „Chodí smíšené hlídky - jeden Ukrajinec a jeden romský asistent do lokalit, kde to má význam a kde třeba docházelo k nějakému tření," přiblížil Winkelhöfer.

Město dostalo peníze na asistenty prevence kriminality, chodí ve smíšených romsko-ukrajinských hlídkách

Plzeň dostala od ministerstva vnitra tři miliony korun na projekty v oblasti prevence kriminality. Město získalo například 2,2 milionu korun na asistenty prevence kriminality. V současné době dohlíží na pořádek v západočeské metropoli osm asistentů,...

Díky náborové kampani, v níž město od loňska nabízí nově nastoupivším městským policistům náborový příspěvek 100 000 korun, nastoupilo za rok více než 30 nových strážníků. „Je to motivace, kterou dávají ostatní bezpečnostní složky. Museli jsme to udělat, abychom byli konkurenceschopní," uvedl Winkelhöfer. Například státní policie nabízí v kraji náborový příspěvek 110 000 korun a třeba v příhraničí na Tachovsku až 150 000 korun.

„Na motivaci pro nové strážníky budou určitě peníze i v příštím roce. To si řeší městská policie z vlastního rozpočtu, protože takovou zátěž to pro ni nepředstavuje," doplnil radní. Možné navýšení bonusu nekomentoval.

Primátor chce motivační program na nábor strážníků revidovat. První velkou novinkou byl právě loni zavedený náborový příspěvek, který se proti dřívějšku více než ztrojnásobil. „Obecně jsme zlepšili výzbroj a výstroj a prostředí, kde strážníci pracují, což také považuji za dostatečnou motivaci k tomu, aby mohli fungovat v moderní době a v moderním prostředí," dodal. Revidovaný motivační program schválí město zřejmě koncem roku.

Město už letos nedostává od státu peníze na bezpečnostní kamery, které tak musí hradit ze svého. V ulicích jich má přes 300, nově už instaluje jen přístroje se zvukem, které upozorní operační středisko třeba na křik, střelbu nebo rozbité sklo. Státní program prevence kriminality podporuje teď v Plzni asistenty strážníků, zájmovou činnost ukrajinské mládeže či osvětlení podchodů, což letos město využije v Předních Skvrňanech.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky městská policie, cizinci u policie, strážníci, městští strážníci, náborový příspěvek, bezpečnost ve městě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město prosazuje, aby mohli být u strážníků i cizinci. Už teď má ukrajinské asistenty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.