Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Za necelý měsíc řešili strážníci 193 případů porušení vyhlášky o popíjení alkoholu na veřejnosti

Bezmála dvě stovky přestupků řešili během května plzeňští strážníci v souvislosti s vyhláškou o zákazu konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích. Někteří potížisté si přihnou opakovaně a jsou pak agresivní. Jiní jsou jen drzí. V západočeské metropoli je ale ještě jeden problém. Nedostatečné kapacity protialkoholní záchytné stanice. Plzeňský kraj proto plánuje postavit novou.

„Vyhláškou města Plzně o zákazu konzumace alkoholu na některých místech se intenzivně zabýváme, a jen od začátku srpna tohoto roku jsme v souvislosti právě s touto vyhláškou řešili 193 přestupkových jednání,“ potvrdila mluvčí plzeňských strážníků Tereza Schliková.

Protialkoholní záchytná stanice začala v Plzni fungovat v roce 1952. Dnes je jednou z nejdražších v zemi a noc tam vyjde na 4 500 korun. Zmíněný poplatek ale uhradí jen malá část nocležníků. Obvykle se podaří vymáhat jen pětina plateb. Ročně na stanici skončí kolem 1700 opilců. Nejčastěji tam nocují lidé z Plzně, Rokycan a Klatov.

Jednoho z nich se dopustil i jednačtyřicetiletý muž, který si to vykračoval s otevřenou lahví vína ve Smetanových sadech. Na dotaz hlídky sdělil jediné, a to: „Piju, tak piju!“. Jelikož bylo u muže víc než jasné, že bude v tomto jednání pokračovat, odebrali mu strážníci alkohol. „Pasivní zkouška prokázala, že se v lahvi skutečně nachází alkoholický nápoj. Jednání muže bylo spolu s lahví předáno k dořešení správnímu orgánu,“ doplnila Schliková.

Jsou ale případy, kterým nepomůže ani domluva. Jedním z takových byl čtyřiatřicetiletý muž, kterého dvakrát během jednoho dne přistihli při popíjení alkoholu poblíž hlavního vlakového nádraží. „Poprvé po deváté ráno a podruhé pak odpoledne, tentokrát si „zavdával“ alkoholu s kamarádem. V obou případech muž o láhve s alkoholem přišel, strážníci je odebrali pro potřeby správního řízení,“ doplnili strážníci.

Nová záchytka by měla být u věznice

Plzeňský kraj chce postavit novou protialkoholní záchytnou stanici. Stát by měla poblíž věznice v Plzni na Borech. Stávající záchytka totiž už kapacitně nestačí. Novostavba by podle odhadů měla vyjít na 100 milionů korun. Zástupci kraje už jednají s městem o spolupráci.

Hlavním investorem projektu by bylo hejtmanství, které kompletně hradí i provoz stávající záchytky, konkrétně na ní dává ročně deset milionů korun. Aktuálně má protialkoholní záchytná stanice deset lůžek. Do budoucna by měla být minimálně dvojnásobná.

„V současných prostorách na Poliklinice Slovany není možné zvýšit kapacitu. Takže řešíme alternativní místo, jedno z nich je pozemek u borské věznice, kde si budeme muset vypořádat pozemky se státem respektive s Vězeňskou službou," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj by se měly náklady na stavbu vejít do 100 milionů korun.

Plno je na záchytce už ve dvě odpoledne

Novou záchytku by uvítalo i samotné město. „Současná kapacita je absolutně nedostatečná. Je tam obden plno ve dvě hodiny odpoledne," sdělil radní pro bezpečnost Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).  Na společném jednání se dohodlo, že o bezúplatný převod pozemku od státu požádá kraj. Plzeň podle radního přislíbila, že je ochotná na projektu participovat. Záchytka by, podobně jako ta současná, fungovala pro celý Plzeňský kraj. „Dnes máme problém s tím, že než dojedou policisté s opilci z Tachova nebo ze Stříbra, tak je záchytka plná," podotkl hejtman.

Do konce roku chce kraj s městem a státem dořešit pozemek. „Pak by se zadala studie a projekt. Chtěli bychom mít záchytku už v tom příštím období, tedy v letech 2028 až 2030, v nových prostorách. Máme tedy dva roky na to, abychom budovu připravili," dodal hejtman. Podle něj bude kraj zjišťovat možnost dotací.

Kde vyhláška platí?

Alkohol není podle vyhlášky možné konzumovat na čtyřech lokalitách. První zahrnuje Plzeň – střed, kam patří kompletně širší centrum města ohraničené po obvodu ulicemi: Tylova, Korandova, Hálkova, Purkyňova, U Trati, Železniční, Lobezská, U Prazdroje, Tyršova, hranice břehu řeky Mže kolem areálu za OC Plzeň Plaza, kolem ulice Na Jíkalce až k napojení na Vejprnickou ulici a z ní do Tylovy ulice. Druhá lokalita zahrnuje náměstí Českých bratří na Borech, třetí lokalita vymezuje oblast kolem Obchodního centra Luna na Borech a čtvrtá pak oblast U Ježíška podél břehů řeky Radbuzy až k mostu Malostranská. Za nedodržení vyhlášky mohou padnout až dvoutisícové pokuty.

Výjimky mají zahrádky a předzahrádky, které jsou součástí restaurací, hospod, kaváren a barů, a schválené a povolené slavnosti, kulturní a sportovní události, společenské akce, trhy nebo organizované oslavy titulů místních sportovních klubů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením MP Plzeň

Štítky bezalkoholové zony, zákaz popíjení alkoholu, vyhláška, záchytka, protialkoholní záchytná stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za necelý měsíc řešili strážníci 193 případů porušení vyhlášky o popíjení alkoholu na veřejnosti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.