Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Pivovar buduje druhou část gigantického skladu. Po dokončení pojme 50 milionů piv a obslouží ho čtyři lidé

Zdvojnásobení kapacity loni otevřeného plně automatizovaného skladu piva v pivovaru Plzeňský Prazdroj přinese právě zahájená další investice. Za 370 milionů korun vzniká v areálu pivovaru druhá část plně automatizovaného skladu pro téměř 25 000 palet. Zvětšení skladu zároveň dovolí podstatně zrychlit expedici lahvového a plechovkového piva z nynějších 290 až na 390 palet za hodinu, což odpovídá asi 12 plně naloženým kamionům. Gigantický sklad obslouží jen čtyři zaměstnanci.

„Pilsner Urquell vaříme už téměř 182 let podle původní receptury a jen v Plzni, odkud ho pak posíláme do celého světa. Zároveň neustále hledáme technologické inovace pro stáčení, balení nebo skladování, abychom během celé logistiky dokázali zachovávat tu nejvyšší kvalitu našeho piva a dokázali zboží efektivně expedovat. Plně automatizovaný sklad je toho příkladem. Jeho rozšíření zvýší naše skladovací kapacity a posílí naši schopnost odbavovat dodávky našeho pivo nejen do tuzemska, ale i do zahraničí,“ uvádí František Holý, manažer skladů Plzeňského Prazdroje.

Loni zprovoznil Prazdroj první část automatizovaného skladu s investicí 780 milionů korun. Ve druhé stavební etapě se ke stávající budově automatizovaného skladu připojí další, zhruba stejně velký objekt. Celková skladovací plocha automatizovaného skladu a expediční budovy se tak zvýší ze stávajících 9 300 čtverečních metrů na 13 500. To odpovídá téměř ploše dvou fotbalových hřišť. Po dokončení na jaře příštího roku bude sklad oproti současným 17 400 paletám schopen pojmout až 42 000 palet. To je přes 250 000 hl neboli více než 50 milionů piv.

„Celková kapacita všech skladovacích prostor v pivovaru se po dokončení druhé etapy automatizovaného skladu zvýší o dalších 50 procent. I když se automatizovaný sklad podstatně zvětší, díky použitým technologiím, budou k jeho kontrole stále stačit stejní čtyři zaměstnanci, kteří obsluhují i první sklad. O údržbu technologií se pak stará devítičlenný tým elektroniků a mechatroniků,“ říká František Holý.

Sklad navazuje na budovu hlavní stáčírny a zboží do něj putuje prostřednictvím automatického paletového pojízdného systému. Palety převážejí vozíky, takzvané gondoly, kterých je nyní 28 a po dokončení druhé fáze skladu jich přibude dalších šest. Gondoly se pohybují po kolejích v délce půl kilometru, umí zboží zavézt do jedenáctipatrového regálového systému, kde je jeřábové zakladače zaskladní do přesně určené pozice.

Systém zároveň kontroluje kvalitu palet a jejich zabalení na vstupu z výroby, ale současně dohlíží i na termín expirace piva. Každá paleta má unikátní kód, který zaručuje přesné vyskladnění a vylučuje lidskou chybu. Takže se nemůže stát, že by zákazník dostal ze skladu jiné pivo, než si skutečně objednal. Využití kolejí v loni zprovozněné první etapě skladu přitom výrazně omezilo potřebu vysokozdvižných vozíků a již umožnilo Prazdroji snížit produkci CO2 až o 500 tun ročně.

„Letos na podzim pak pivovar počítá s instalací 1020 fotovoltaických panelů na střechách obou budov skladu, což ročně uspoří dalších zhruba 145 tun CO2. Soláry pak zajistí produkci 472 MWh ročně a z více než 28 procent pokryjí energetické nároky skladu," dodal mediální zástupce společnosti Jiří Janoušek

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Plzeňský Prazdroj

Štítky pivovar Prazdroj, Plzeňský Prazdroj, sklad piva, stavba skladu, gigantický sklad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivovar buduje druhou část gigantického skladu. Po dokončení pojme 50 milionů piv a obslouží ho čtyři lidé  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.