Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Na větší a modernější hasičskou zbrojnici čekali skvrňanští hasiči dlouhé roky

Dosavadní hasičská zbrojnice dobrovolným hasičům ze Skvrňan už dávno nestačila. Na lepší zázemí čekali zhruba dvacet let. Příprava finančně i stavebně náročné rekonstrukce trvala dlouho, nyní je ale konečně hotovo. Opravené a větší prostory už chybí jen dovybavit.

„Rekonstrukce vyřešila nejen nedostatek místa pro umístění a údržbu techniky, ale i technickou zastaralost budovy. Rozšířila se garážová stání, dílenské prostory a sanací suterénu vznikl zcela nový šatnový blok včetně sociálního zázemí a prostoru, který může časem sloužit například pro kondiční cvičení,“ popisuje proměnu Pavel Šrámek (Piráti) - 1. místostarosta MO Plzeň 3. Zbrojnice je také kompletně zateplená.

„Skvrňanská jednotka sboru dobrovolných hasičů je zařazena do kategorie JPO III, které mají větší nároky na vybavení i personální obsazení. Po důstojném zázemí volali hasiči dlouhodobě, požadavky jsem vnímal prakticky po celou dobu mého působení ve vedení obvodu. Příprava rekonstrukce i s ohledem na podmínky dotačních programů, kdy je potřeba určité body i takzvaně vyčekat, trvala déle, ale o to větší radost myslím všichni z nové zbrojnice mají,“ říká starosta MO Plzeň 3 David Procházka (ANO).

Stavba, která začala vloni na jaře, vyšla na 25,5 milionu korun, sedm a půl milionu korun z toho uhradila dotace. Tři miliony poskytl Plzeňský kraj a čtyři a půl milionu korun Ministerstvo vnitra ČR. Kompletně, včetně projektové přípravy, stála rekonstrukce necelých 26,5 milionu korun. Během prací se objevily komplikace s podzemní vodou, kvůli které se původní projekt musel přepracovat.

Po dobu rekonstrukce působili skvrňanští hasiči v náhradních prostorách. V nově opravené budově je čeká ještě spousta práce. „Rozjezd naší činnosti bude po dlouhé pauze komplikovanější, ale my si poradíme,“ dodává velitel JSDH Vlastimil Malina s tím, že hasičský sbor má na Skvrňanech dlouhou tradici, působí zde již zhruba 140 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením MO Plzeň 3

Štítky Hasiči, zbrojnice, rekonstrukce, otevření, Procházka, Vanka, HZS, Skvrňany, MO Plzeň 3, Plzeńský kraj, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na větší a modernější hasičskou zbrojnici čekali skvrňanští hasiči dlouhé roky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.