Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Rokycansko zasáhly silné bouřky, voda zaplavila desítky sklepů, komplikace byly i na dálnici D5

Do Čech dorazily avizované velmi silné bouřky s intenzivními přívalovými srážkami. Nejvíc napršelo v okolí města Zbiroh na Rokycansku. Hasiči tam evakuovali obsluhu benzinové čerpací stanice, zaplavené jsou desítky sklepů. Přívalový déšť také zkomplikoval dopravu na dálnici D5. Meteorologové upravili výstrahu před bouřkami. Vysoký stupeň nebezpečí platí až do poloviny noci pro celé západní Čechy.

„Stachy na Šumavě zasáhla velmi intenzivní bouřka s úhrny patrně přes 80 milimetrů. V místě jsou velké škody. Na Zbirožsku pak spadlo dle radarových odhadů i kolem 100 milimetrů. Bouřky se vyvíjí i ve východních částech Čech a i nadále budou mít potenciál pro velmi vysoké srážkové úhrny,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na svých sociálních sítích.

„Ve 13:00 jsme ještě na radaru nic neviděli a ve 13:50, kdy přišla výstraha před přívalovým deštěm, se spustil takový liják, že bylo úplně bílo. Vyskákaly kanály a voda se proudem valila po ulicích. Pole jsou holá, je po sklizni, obec se proměnila v řeku," popsal situaci starosta Zbirohu Josef Štícha (nez.). Podle něj se voda dostala do desítek sklepů. 

„Evakuovali jsme paní z čerpací stanice a odstranili jsme jeden zaplavený osobní automobil, nyní budou hasiči na místě pomáhat s čerpáním sklepů a odstraňováním následků bleskové povodně," řekl Vladislav Bareš, velící důstojník hasičů na Rokycansku. Hasiči podle mluvčí krajské policie Ivy Vršecké také pomáhají řídit dopravu. Na místě jsou přibližně dvě desítky dobrovolných hasičů ze Zbiroha i okolních vesnic.

Přívalový déšť také zkomplikoval dopravu na dálnici D5

Ve směru na Prahu na 52. kilometru došlo k dopravní nehodě bez zranění. Policie v místě řídí průjezd svedený do jednoho jízdního pruhu. Probíhá vyšetřování nehody a odstraňování jejích následků," řekla Vršecká.

Meteorologové dnes dopoledne pro Čechy zvýšili stupeň nebezpečí před výskytem bouřek na vysoký, na Moravě a ve Slezsku ponechali varování před silnými bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí. Během dneška postupuje podle meteorologů nad Českou republiku zvlněná studená fronta z Německa. „Na studené frontě a v teplém vzduchu před ní se budou zejména dnes odpoledne, večer a v první polovině noci na pondělí vytvářet bouřky," uvedl ČHMÚ ve výstraze. Vedle přívalového deště je pravděpodobný také výskyt krup a nárazů větru 70 kilometrů za hodinu.

Do západních Čech dorazily první bouřky už kolem poledne. Jedna velmi silná bouřka zasáhla například okolí Toužimi na Karlovarsku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Město Zbiroh

Štítky počasí, předpověď počasí, ČHMÚ, západní Čechy, výstraha, silné bouřky, Zbiroh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokycansko zasáhly silné bouřky, voda zaplavila desítky sklepů, komplikace byly i na dálnici D5  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.