Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Knihovny usnadňují čtenářům výpůjčky i vracení knih, poslouží k tomu nové biblioschránky

Pro knížku už čtenáři nemusí pospíchat do knihovny, ale jednoduše si je zamluví a pak kdykoli vyzvednou v biblioschránce. Například knihovna města Plzně rozšířila tuto možnost a zřídila další dvě místa, která mohou zájemci využít v jakoukoli denní dobu. Stejnou cestou se vydali i v Domažlicích.

Jsou přístupné 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Nové biblioschránky u vstupů do Obvodní knihovní Skvrňany a Hudební a internetové knihovny na Slovanech tak doplnily už fungující zařízení před Obvodní knihovnou Lochotín. „Biblioschránky umožňují vrácení knih kdykoliv během dne, i mimo otevírací dobu,“ říká náměstkyně pro hlavní činnost Hana Nováková. Při vracení není třeba se nijak identifikovat, stačí knížky jednoduše vložit hřbetem napřed do otvoru schránky. Následující pracovní den je pak knihovníci odečtou uživateli z jeho čtenářského konta. „Další výhodou je, že do všech tří schránek označených logem Knihovny města Plzně můžete vracet knížky vypůjčené z kterékoliv z našich knihoven,“ dodává.

Unikátní knihovna na kolech se vrací do služby, bibliobus jezdí jen ve dvou městech v Česku

Po generální opravě a čtyřměsíční přestávce se opět vrátil do ulic Plzně oblíbený bibliobus. Na zakázku vyrobený autobus plný knih objíždí své čtenáře čtyři dny v týdnu. Na své trase má devět zastávek, kde nejsou místní knihovny. Posádka vozu,...

 

Knihobox s 35 schránkami pořídí také v Domažlicích. Stát bude na venkovní straně historické budovy Kulturního centra pivovar, kde Městská knihovna Boženy Němcové sídlí. ,,S nákupem tohoto zařízení za 376 tisíc korun souhlasila rada města za předpokladu kladného závazného stanoviska úseku památkové péče MěÚ Domažlice a odboru výstavby a územního plánování MěÚ Domažlice," sdělili starosta chodské metropole Stanislav Antoš.

Na pořízení knihoboxu získala knihovna dotaci 180 tisíc korun. ,,Díky umístění u budovy knihovny budou objednávky rychle vyřízeny. Přístup bude možný několika způsoby, například přes SMS nebo čtenářskou průkazku," doplnila ředitelka domažlické knihovny Lenka Schirová.

Biblioschránka je robustní kovová schránka s vnitřním vozíkem, která čtenářům umožňuje bezpečné, spolehlivé a pohodlné bezkontaktní vrácení knih. Není ale určena pro vracení časopisů, CD nosičů a společenských her. Ty by se totiž mohly při vhození do schránky poškodit nebo ji zablokovat. Vracení je založeno na důvěře mezi čtenářem a knihovnou, schránka na něj nevydává žádné vytištěné potvrzení. Vrácení si ale můžete snadno ověřit prostřednictvím svého čtenářského konta na internetu nebo dotazem v příslušné knihovně.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Knihovna města Plzně,

Štítky Knihovna města Plzně, domažlická knihovna, knihovny, půjčení knih, vrácení knih, knihobox, bibliobox

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovny usnadňují čtenářům výpůjčky i vracení knih, poslouží k tomu nové biblioschránky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.