Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Jízdy historickým autobusem lidé milují, vyrazit s RTOčkem mohou na výlet do unikátního dolu na slídu

Oblíbený Industry Open nabízí zajímavé prohlídky i ve druhé polovině léta. Obrovský zájem je například o výlety s historickým autobusem Škoda 706 RTO. S ním se můžete předposlední prázdninový víkend vydat například do Domažlic, kde je veřejnosti přístupný jediný důl na slídu v Česku. I další výlet slibuje výpravu po stopách těžby.

„Z reakcí cestujících i náhodných kolemjdoucích je jasně vidět, že už samotná jízda autobusem je jedinečným zážitkem. V neděli 25. srpna se s námi zájemci mohou vydat po stopách těžby uhlí na Nýřansko. Těžební věže a těžká technika už sice z bývalého slavného západočeského uhelného revíru zmizely, my vám ale ukážeme, že hornická minulost je v krajině stále viditelná. Seznámíte se i s hornickou hantýrkou a navštívíte hornické muzeum ve Zbůchu,“ láká na jeden z výletů Alena Fialová manažerka projektu z organizace Plzeň – TURISMUS.

Už o den dříve, tedy v sobotu 24. srpna, je naplánovaný výlet na Domažlicko. Zájemci navštíví kulturní centrum v domažlickém pivovaru a pak vyrazí na prohlídku jedinečného dolu na slídu na Kole, který je jediný svého druhu v Česku.

Důl se otevřel díky partě nadšenců

Díky nadšencům ze spolku Domažlický dějepis se chodská metropole může pyšnit turistickým lákadlem v podobně dolu Na Kole, kde se v minulosti těžila slída. Lidé se mohou kochat i komorou, které vévodí 1,5 metru silná vrstva zářivě bílého křemene. Štola Na Kole nabízí 330 metrů chodeb a Jaroslav Dvořák z Domažlického dějepisu ji s kolegy poměrně dobře zmapoval

Němci během války používali slídu i místo skel do leteckých přístrojů. V dole pracovalo až 80 horníků. Po skončení těžby byl důl desítky let opuštěný a plnil se odpadky.

„U štoly Na Kole víme přesné datum jejího otevření. Bylo to 18. listopadu 1943. Je to štola, která měla za účel těžbu slídy pro německý válečný průmysl. Těžba probíhala tak, že se vytvořily chodby do stran a vznikly tam velké komory, kde se potom těžilo v takovém obrovském sále. To, co nepotřebovali, tak tam nechávali. Sály jsou až z poloviny naplněné kamenivem a na stěnách jsou vidět plochy slídy. Je to takový pohádkový svět. Když to nasvítíme, tak se to krásně třpytí. S koncem války bylo jasné, že bude muset ustat i těžba. V dubnu 1945 se důl uzavřel,“ popsal Dvořák.

Zážitkové jízdy vlakem do depa Českých drah

„Po třech letech se nám podařilo do programu zařadit zážitkové jízdy vlakem do plzeňského depa Českých drah, kam se pojede motorovým vozem 810 z hlavního nádraží. Na trase bude k vidění vlaková točna, tzv. rotunda, myčka vozů i čerpací stanice pro lokomotivy. S průvodcem nahlédneme také do haly soustředěných oprav, kde probíhá údržba vozidel,“ láká Fialová. Tento výlet je na programu v sobotu 31. srpna.

Další speciální prohlídky zavedou zájemce například do plzeňského pivovaru, kde nahlédnou i do běžně nepřístupných míst. Otevře se jim historický dům sládka i nejmodernější automatizovaný sklad a stáčírna. V sobotu 7. září se lidé mohou vydat s průvodcem na komentovanou prohlídku bývalé plzeňské papírny. Další z běžně nepřístupných míst se otevře návštěvníkům v sobotu 21. září a 12. října, kdy Plzeňské městské dopravní podniky veřejnosti zpřístupní vozovnu tramvají na Slovanech. Bližští informace o nástupních místech, ceně nebo délce výletů najdete na webu industryopen.cz.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Industry Open a Domažlický dějepis

Štítky historický autobus, RTO, Škoda 706 RTO, unikátní výlety, štola Na Kole, důl na slídu, prohlídky, tipy na výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jízdy historickým autobusem lidé milují, vyrazit s RTOčkem mohou na výlet do unikátního dolu na slídu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.