Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Geniální český vynálezce už v roce 1930 odpaloval rakety do výšky dvou kilometrů, psal o něm i americký tisk

Rodák z Kříše na Rokycansku Ludvík Očenášek je jedním z průkopníků raketové techniky, ale také vynálezcem s opravdu širokým záběrem. Sestrojil unikátní motocykl v podobě jednoho obřího kola i hvězdicový letecký motor. Některé pokusy dopadly nezdarem, jiné se zapsaly do historie. Například ten z roku 1930, kdy vystřelil osm raket vlastní konstrukce. O jeho úspěchu psal i tehdejší newyorský deník Sun. Válka a později komunistický režim ale uvrhly jeho jméno téměř v zapomnění. Od jeho úmrtí uplyne letos 75 let.

Ludvík Očenášek se narodil 4. srpna 1872 v chudé hornické rodině v obci Kříše na Rokycansku. Vyučil se mechanikem a později si založil v Praze mechanickou dílu, ve které se zrodil jeden z jeho mnoha nápadů. V roce 1898 sestrojil první český motocykl – jednokolo. V roce 1906 zkonstruoval letecký hvězdicový rotační benzinový motor, který v roce 1910 použil v jednoplošníku vlastní konstrukce. Šlo o letadlo s rozpětím 12 metrů, což ho ve své době činilo největším v Rakousku-Uhersku. První let ale skončil nezdarem. Letadlo havarovalo a bez poškození zůstal pouze motor.

Během první světové války napíchl tajnou vládní linku

„V průběhu první světové války se zapojil do odbojové činnosti. V roce 1915 například předal své plány raketového torpéda francouzské rozvědce. Jeho další odbojová činnost je spojená především s odposlechy telefonních linek nepřítele. Největšího úspěchu dosáhl na jaře roku 1918, kdy se mu podařilo „napíchnout“ tajnou vládní linku spojující Vídeň s Berlínem a bez povšimnutí ji odposlouchával do konce války. Získané informace pak předával odbojové organizaci Maffie, která usilovala pod vedením T. G. Masaryka o zřízení samostatného československého státu,“ popisuje na webu astro.cz předseda Západočeské pobočky České astronomické společnosti Josef Jíra.

V roce 1978 byl Očenášek jako český raketový a letecký průkopník uveden do Mezinárodní vesmírní Síně slávy v Muzeu kosmické historie v Novém Mexiku v USA. V roce 2005 po něm pojmenovali i planetku, kterou objevili dva čeští astronomové. V roce 2018 odhalili Očenáškovi pomník v jeho rodné obci Kříše. Očenáškovo jméno nese i naučná stezka na severním Plzeňsku.

Očenášek se ale nejvíce proslavil svými raketovými pokusy. V březnu roku 1930 vystřelil na pražské Bílé hoře osm raket vlastní konstrukce. Jedna z nich dosáhla výšky kolem dvou kilometrů a zpátky na zem se vrátila na padáku. „V těchto raketových pokusech pokračoval poblíž řeky Sázavy na Benešovsku, kde za pomoci raket překonával několikakilometrové vzdálenosti mezi bývalými lomy. O jeho raketových úspěších psal i americký tisk, který ho pasoval do role raketového vizionáře,“ uvádí Jíra. Některé zdroje hovoří, že Očenáškovým snem bylo využít rakety k dopravě pošty mezi městy, státy i kontinenty.

V průběhu druhé světové války se snažil žít v anonymitě. Obával se toho, že by mohli jeho vědomosti zneužít Němci. „Přesto v ústraní vyvinul a vyzkoušel protitankovou střelu, jejíž plány se pokusil doručit do Londýna, bohužel se ale cestou ztratily. Zapojil se i do bojů o Prahu, kde byl těžce zraněn,“ připomíná Jíra.

Po druhé světové válce už Očenášek konstruoval jen drobnosti, třeba krabičky na masti a krémy, vylepšené tlumiče zbraní nebo stroj na odpočítávání tablet. Poválečná situace ho ničila. Jako prvorepublikový odbojář odmítl spolupráci s komunistickým režimem a za to byl téměř vymazán z historie. A zatímco ve své rodné zemi je tento činorodý muž téměř zapomenut, v Muzeu letectví a kosmonautiky ve Washingtonu má svoji bustu. Ludvík Očenášek zemřel 10. srpna 1949 v obci Dražeň na Plzeňsku na následky infarktu. Bylo mu 77 let. Pochován je na Olšanských hřbitovech v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením České astronimické společnosti, Wikimedia Commons, New Mexico Museum od Space History

Štítky Ludvík Očenášek, český vynálezce, raketový vědec, rakety, geniální vynálezce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Rada

Takových zapomenutých géniů je nás víc.

Pátek, 9. srpna 2024, 20:00Odpovědět

Geniální český vynálezce už v roce 1930 odpaloval rakety do výšky dvou kilometrů, psal o něm i americký tisk  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.