Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Oblíbenou sochu panenky s holoubkem znovu poničili vandalové, letos už poněkolikáté

Na soše v parku u Francouzské třídy v Plzni na Slovanech se zase jednou vyřádili vandalové. Tentokrát odtrhli celou sochu panenky od podstavce a hrozil její pád. Radnice proto dílo od Jaroslava Pleskala nechala převést do keramické dílny. Už v květnu přitom přišla socha o holoubka, kterého také někdo urval.

„Panenku v parčíku na Francouzské třídě letos už poněkolikáté poničili vandalové. Tentokrát se jim podařilo celou panenku odtrhnout od podstavce a hrozil její pád a úplné rozbití. Panenka byla převezena do keramické dílny k celkové opravě, po které bude opět umístěna na své původní místo,“ uvedl Jan Veselouš z Odboru životního prostředí slovanské radnice.

Sochu autorů Jaroslava Pleskala a Savvase Vojatzoklu někdo poškodil už v květnu, kdy panenka přišla o holoubka. Jedná se v pořadí o druhou sochu panenky. Oproti té původní je robustnější. Ani to ji ale před vandaly neochránilo a v roce 2016 socha dokonce přišla o hlavu.

„Sám spoluautor Jaroslav Pleskal řekl, že dílo už nikdo neopraví a že bude nejlepší torzo rozbít a odvézt. Ve chvíli, kdy už k soše mířil pracovník s palicí a chtěl zbytky panenky odstranit, objevila se na úřadu obyvatelka Slovan, která při procházce se psem hlavičku panenky našla a ta byla opět přilepena,“ připomněl příběh díla místostarosta obvodu Václav Cinádr (STAN). Jaroslav Pleskal zemřel v lednu 2022. Obvod na jeho památku nechal původní panenku opravit a dnes je k vidění u vchodu slovanské radnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Václav Cinádr

Štítky vandalové, poničená socha, socha panenky, park u Francouzské třídy, Slovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Vandalové projevující násilí nerozumí ničemu jinému než právě násilí. Bohužel nelze stejný přístup aplikovat i vůči nim. Zlomená ruka nebo vyražené zuby by je lépe upamatovaly na to, že ničení ve veřejném prostoru (a vlastně nikde) není veřejností nijak akceptováno.

Pondělí, 5. srpna 2024, 09:45Odpovědět

Oblíbenou sochu panenky s holoubkem znovu poničili vandalové, letos už poněkolikáté  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.