Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Poplatek za psa nebo popelnice mohou lidé z obcí uhradit jednoduše přes nový webový portál

Je to přehledné a šetří to čas. Plzeňský kraj spouští pro obce i další organizace platební portál pro úhrady služeb a poplatků. Funguje to jednoduše. Do vyhledavače napíšete název obce a pak si vyberete, co chcete zaplatit, ať už jde o poplatky za psa nebo popelnice. V Plané na Tachovsku lze takto uhradit i pokutu od městské policie. Zatím se do projetu zapojilo pět obcí. Hejtmanství věří, že se přidají i další.

Kromě obcí se mohou do projektu zapojit i školy a školky, čímž umožní rodičům jednoduché platby, třeba za školní výlety. Správa portálu je v režii Plzeňského kraje a obce ani školy to nic nestojí. „Platební portál je velmi jednoduchým a hlavně moderním nástrojem, pro který jsme se rozhodli, abychom snížili administrativní zátěž obcí, škol a dalších organizací a zároveň zjednodušili celý proces plateb místních poplatků v obcích a školách,“ říká náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO).

Skrze portál lze najít a následně zaplatit platby za svoz odpadů, poplatky za psy, školní výlety, předplatné obecního zpravodaje a mnoho dalšího. To vše z domova bez obíhání úřadů. „Výhodou pro občany je snadné vyplnění přednastaveného formuláře pro vybranou službu a následné automatické vygenerování platby, což eliminuje riziko chybného zadání údajů. Stačí pak už jen jednoduše zaplatit pomocí QR kódu nebo platební karty,“ vysvětluje Vanka.

Obec si sama nastaví výši poplatků, bankovní účet pro příchozí platby a konkrétní identifikaci platby. Podle Vanky přináší portál výhody i pro školy. „Rodiče nemusí myslet na hotovost pro školní platby, eliminují se také možné ztráty hotovosti při předání peněz mezi dítětem a školou. Na druhou stranu pedagogové ušetří čas vybíráním peněz a čas šetří i školní účetní,“ dodal.

Pilotní projekt sklidil pozitivní ohlasy

Projekt pilotně otestovalo pět obcí. Planá, Bezdružice, Kokašice, Neurazy a Klenčí pod Čerchovem. Odezva od obyvatel je zatím pozitivní. „Od samého počátku tuto možnost využití plateb kvitovali zastupitelé i platící občané. Výhodu jsme viděli v uživatelské jednoduchosti, možnosti platby QR kódem a především zaplacení místních poplatků z pohodlí domova. Ze zpětné vazby od občanů víme, že chválí „samo počítání“ jednotlivých plateb, předdefinované variabilní symboly a celkovou přehlednost,“ shrnul starosta obce Kokašice František Vojtěch (SNK).

Platební portál Plzeňského kraje je velmi užitečnou službou rozšiřující nabídku pro naše občany. Každý uživatel může platit poplatky komfortně z domova, aniž by musel docházet do pokladny úřadu, to vše s jistotou, že platba bude doručena na účet městyse,“ doopnil starosta Klenčí pod Čerchovem Jan Bozděch (Nezávislí kandidáti pro Klenčí).

Obce a organizace, které mají zájem se do projektu zapojit, mohou kontaktovat Odbor kancelář ředitelky Krajského úřadu Plzeňského kraje. Registrace zahrnuje jednoduchý proces, od podání žádosti až po nastavení. Více informací najdete na webu platby.plzensky-kraj.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky poplatky za popelnice, poplatek za psa, webový portál, služby pro občany, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poplatek za psa nebo popelnice mohou lidé z obcí uhradit jednoduše přes nový webový portál  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.