Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Během krátké doby dvakrát hořelo v lese a pokaždé na totožném místě, lidé i přes zákaz rozdělávají táboráky

Hasičům v posledních dnech opět přibývají výjezdy k požárům polí a lesních porostů. Zatímco na poli častokrát škrtne lišta stroje o kámen, v lesích zakládají oheň neohleduplní návštěvníci. Například v polesí Žďár na Rokycansku hořelo na téměř na totožném místě už dvakrát v rozmezí dvou týdnů a v obou případech někdo oheň úmyslně založil. Jen díky včasným zásahům rokycanských hasičů nedošlo ke značným škodám.

V souvislosti se dvěma nedávnými požáry žádají rokycanští lesníci návštěvníky o ohleduplnosti a dodržování předpisů. „Je potřeba upozornit, že v lesích je zakázáno kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně a tábořit mimo vyhrazená místa a pochopitelně i odhazovat hořící nebo doutnající předměty. Zcela zakázáno je i rozdělávání ohně na místech se vzrostlým porostem, tedy i na louce nebo na strništi,“ upozornil jednatel městských lesů Stanislav Suda.

Požár může způsobit i odhozený nedopalek od cigarety

Vždy během léta hrozí větší riziko vzniku požáru v přírodě. Nahrává tomu teplé počasí a sucho. Oheň může vypuknout i po úderu blesku, ale především ho způsobí lidská nedbalost. V takovém případě jde nejčastěji o odhozený nedopalek od cigarety nebo nerespektování zákazu zakládání ohňů v lese či následně jejich nedostatečné uhašení. Příčinou požáru se může stát i pohozené sklo, které za slunečného počasí funguje jako lupa.

Zásahy u lesních požárů patří mezi ty nejnáročnější. Zpravidla k nim dochází v těžce přístupném terénu, kam se technika obtížně dostává. Navíc se oheň v lese dokáže velmi rychle rozptýlit a bývá nevyzpytatelný, jelikož se může šířit i pod zemí.

Co byste měli vědět:

  • V lesích je zakázáno kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně mimo vyhrazená místa, a to až do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesa. V lesích je také zakázáno odhazovat hořící nebo doutnající předměty.
  • Plošné vypalování porostů (např. trávy rostoucí kolem plotu, křoví nebo rákosí) je dle zákona o požární ochraně zcela zakázané! Za porušení zákona hrozí viníkovi vysoká pokuta.
  • Pálení biologického odpadu (např. odřezaných větví, listí či suché shrabané trávy) je možné provádět pouze na bezpečném místě. Zákon o požární ochraně ukládá všem povinnost počínat si tak, aby nezavdali příčinu ke vzniku požáru a aby učinili opatření proti jeho šíření.

Aby se táboření nezměnilo v nepříjemný zážitek je třeba dodržovat zásady rozdělávání ohně v přírodě:

  • Pamatujte, že v lese lze rozdělávat oheň jen na vyhrazených místech (obvykle na oficiálním tábořišti).
  • Bezpečná vzdálenost pro oheň je minimálně 50 metrů od okraje lesa.
  • Zcela nevhodné je rozdělávání ohně za silného větru, v období extrémního sucha, na kořenech stromů, na suchém listí, jehličí nebo rašelině.
  • Mějte vždy připravenu dostatečnou zásobu vody na uhašení.
  • Nenechávejte oheň ani chvíli bez dozoru dospělé osoby.
  • Oheň řádně uhaste, pamatujte, že i ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky a poryv větru je může znovu rozdmýchat a oheň roznést do okolí.
  • Pokud dojde k rozšíření ohně mimo ohniště a jste schopni situaci zvládnout sami, pokuste se ho uhasit dostupnými prostředky jako je voda, písek nebo zemina, kterými oheň udusíte. Nejste-li si jistí, zda dostanete požár pod kontrolu, raději se vzdalte do bezpečí a ihned zavolejte hasiče.
  • Pokud se na vás vznítí oděv a nemáte dostatek vody k uhašení, nikdy neutíkejte. Okamžitě si lehněte na zem, chraňte si obličej dlaněmi a kutálejte se, dojde tak k uhašení hořícího oděvu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením HZS Plzeňského kraje

Štítky lesní požáry, požár v lese, požár pole, rozdělávání ohně, pravidla při táboření, polesí Žďár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během krátké doby dvakrát hořelo v lese a pokaždé na totožném místě, lidé i přes zákaz rozdělávají táboráky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.